Deltagerne i forløbet ’Mærk et værk’ kombinerede fordybelsesture i skoven med højtlæsning af udvalgte værker. Foto: Allerød Bibliotek

Deltagerne i forløbet ’Mærk et værk’ kombinerede fordybelsesture i skoven med højtlæsning af udvalgte værker. Foto: Allerød Bibliotek

’Hold hjernen frisk’:

Både krop og sind blev holdt i gang

Pilotprojekt høster roser fra deltagerne

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

Det var positivt for både hjerner, humør og livsglæde, da 30 deltagere sammen med Allerød Bibliotek gennemførte pilotprojektet 'Hold hjernen frisk' i efteråret 2017.

Der er roser fra deltagerne, og på biblioteket er man ikke i tvivl om, at de to forløb har bidraget til at holde både krop og sind i gang.

“Det fysiske aspekt er helt centralt i 'Hold hjernen frisk', og det var en spændende udfordring at koble en fysisk aktivitet på, der kunne skabe fordybelse og fællesskab i balance med den fordybelse, der opstår i litteraturen gennem højtlæsning og dialog,” siger Lise Falck Hansen fra Allerød Bibliotek.

Læs også: For piger: Oplev modens historie på Allerød Bibliotek

Sammen med Anne Thunbo fra biblioteket udviklede Lise Falck Hansen to aktivitetsforløb til projektet: 'Tænkepauser' og 'Mærk et værk'. Og interessen var stor: Efter få dage var de i alt 30 pladser besat.

’Tænkepauser’

I forløbet 'Tænkepauser' var der hver uge et nyt emne i fokus, og inden det ugentlige møde læste deltagerne en tekst som forberedelse. Efterfølgende mødtes de på biblioteket, hvor Anne Thunbo læste en novelle højt, som relaterede sig til ugens tema. Mødet blev afsluttet med fysisk fordybelse gennem yoga og afspænding under ledelse af yogainstruktør Kirsten Millington fra Studie Yoga, Allerød.

Læs også: Lad biblioteket stå for aftensmaden

En af deltagerne, Nina, citeres af biblioteket i en pressemeddelelse for at sige:

“At blive tvunget til at læse noget anderledes og forholde mig til det, jeg læser, har været virkelig godt for mig, og jeg er ikke i tvivl om, at det stimulerer hjernen på en sund måde. Det er meget interessant, for vi er jo ikke altid enige på holdet, når vi snakker teksten igennem bagefter, og det er spændende med de forskellige opfattelser. Det åbner ens øjne for litteraturen og tankerne omkring den på en anden måde, end hvis jeg havde læst det alene.”

’Mærk et værk’

I 'Mærk et værk' fik deltagerne fire værker læst højt i løbet af de 15 uger, forløbet varede. Læsningen af hele værker gav mulighed for fordybelse og for at opnå en fortrolighed med både værket og hinanden som deltagere.

Det ugentlige møde startede med en fordybelsesgåtur i den lokale skov, guidet af coach og mindfulness instruktør Dorthe Gørløv. Første del af turen foregik i stilhed med fokus på nærvær og fordybelse i naturen. Derefter var det tilladt med snak, og deltagerne fik mulighed for at vende alt mellem himmel og jord, inden turen gik mod biblioteket.

Læs også: Rigsarkivet kommer på besøg

Tilbage på biblioteket læste Lise Falck Hansen højt af de udvalgte værker.

Deltageren Annette siger:

“Den første halvdel af gåturen måtte vi ikke snakke sammen. Det handlede om nærvær og fordybelse i naturen. Man lægger mærke til skoven på en ny måde, og det giver rigtig mange nye billeder på nethinden. Vi startede med åndedrætsøvelser uden for skoven for at komme i den rigtige stemning til at gå i naturen i stilhed. Og så lavede vi øvelser igen inde i skoven. Det er helt fantastisk at gå uden at snakke, det giver en helt anden oplevelse. Gåturene er med til at skærpe én inden læsningen, så man er mere lydhør og afslappet, når vi så sætter os for at lytte til værket. Uroen er væk. Så for mig har det givet rigtig god mening at kombinere naturoplevelsen med læseoplevelsen.”

'Hold hjernen frisk'

Allerød Bibliotek deltog i efteråret 2017 i et nationalt pilotprojekt under overskriften 'Hold hjernen frisk'.

Allerød Bibliotek var sammen med syv af landets øvrige folkebiblioteker udvalgt til at eksperimentere med forskellige aktivitetsforløb, der skal medvirke til at holde hjernen frisk hos seniorer, så de kan leve et aktiv liv længere.

Begge hold har efter projektets afslutning besluttet at fortsætte det sociale samvær omkring litteraturen i en eller anden form.

Publiceret 06 February 2018 11:30