Skarp kritik fra Allerød:

“Udligningen rammer helt skævt”

“Allerød betaler et stort beløb i udligning, selvom f.eks. borgere i Nordjylland har flere penge til rådighed til sig selv end her,” siger borgmester Karsten Längerich

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

Den største risikofaktor i budgettet for Allerød Kommune er den landspolitiske udligning, for udligningen rammer helt skævt. Det slår Allerøds borgmester, Karsten Längerich, fast.

“Allerød og resten af kommunerne i hovedstadsområdet betaler et stort beløb i udligning til resten af landets kommuner, selvom f.eks. borgere i Nordjylland har flere penge til rådighed til sig selv end her,” siger Karsten Längerich i en pressemeddelelse og fortsætter:

Læs også: Borgmester: Godt projekt med ny foyer i Allerød Bio

“Er det retfærdigt, at når en familie i hovedstadsområdet har færre penge til rådighed - og nøgletallene samtidig viser, at serviceniveauet her er lavere end i resten af landet - at vi skal biddrage så markant til udligningen?”

Hver borger betaler knap 12.000 kroner

Karsten Längerich mener, at udligningen i forvejen er høj, og han kan tilmed se en markant stigning for Allerød Kommune. Fra 2017 til 2018 ses en stigning på 14 mio. kr. svarende til 5 procent.

“Hver eneste borger i Allerød betaler knap 12.000 kr. til udligningen i 2018. Allerød er dermed én af de kommuner, der biddrager mest til udligningsordningen,” siger borgmesteren, der bruger udtrykket 'Black Box':

“De penge, vi skal betale i udligning, er midler, vi skal finde igennem besparelser, og vi ved ikke, hvor stor regningen bliver. Det er en stor 'Black Box' for kommunens fremtidige økonomi.”

Må lave katalog igen

Karsten Längerich oplyser, at Allerød Byråd lige har vedtaget en strategi for budgetprocessen, der bygger på de seneste års gode erfaringer med nogle ganske få forbedringer.

“Strategien tager afsæt i kommunens rammevilkår, som blandt andet er en stram statslig styring og stigende udgifter til ældrepleje. Strategien skal på den måde sikre en fornuftig budgetlægning.”

Læs også: Längerich om citymanager til bymidten: "Det er tiltrængt"

“Men vi ved endnu ikke, om det er tilstrækkeligt i forhold til at undgå reduktioner i kommunens serviceniveau. Derfor skal der også igen i år udarbejdes et omprioriteringskatalog. Og så skal vi effektivisere så meget som vi kan, så vi ikke sænker servicen over for borgerne,” siger Karsten Längerich.

Publiceret 06 February 2018 16:30

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV