Det mekaniske urværk i Blovstrød Kirke, der netop er blevet undersøgt.
Det mekaniske urværk i Blovstrød Kirke, der netop er blevet undersøgt.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Blovstrød Kirke: Mekanisk ur er et historisk klenodie

Det fastslås i rapport om urværket, der netop er blevet undersøgt

Det mekaniske urværk ved Blovstrød Kirke er et historisk klenodie. Det fastslås i en rapport om urvæket, som teknologihistoriker Hans Jørgen Mølstrand netop har afsluttet.

Uret stammer helt tilbage til år 1728 og fungerer stadig upåklageligt. Dog blev det taget ud af drift og erstattet af et elektrisk uranlæg i år 2000.

Urværket er bevaret på sin oprindelige plads i kirketårnet – og er i meget velbevaret stand, hedder det ligeledes i rapporten.

Tårnurmageren er ukendt, men der er i nordsjællands kirker blevet installeret en del ret så ensartede tårnure fra midten af 1600-tallet. Derfor er der god grund til at antage, at tårnurmageren for Blovstrød-uret også kan være mester for en del af disse smedejernsværker, fremgår det.

Tårnurmagerens udvikling og fremstilling af smedejernsværket har været en stor teknisk og håndværksmæssig bedrift i 1728, hvor man ikke havde adgang til hjælpemidler og værktøjer som lommeregner og drejebænk. Det ses blandt andet i den meget regelrette fordeling af omdrejningstal ved gangværkets aksler: Tårnurmageren har regnet på det.

Publiceret: 19. Juni 2017 14:01

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Allerød Nyt

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt