Per-Olof Johansson.

Per-Olof Johansson.

Svenskere og gråspurve findes overalt

Af
Af Hans-Kurt Andersen

Allerød-forfatteren Per-Olof Johansson har skrevet en ny bog, 'En tid  med spånkurve', og den har Hans-Kurt Andersen sendt Allerød Nyt denne anmeldelse af:
Hvor kommer  danskerne fra? Deres oprindelse fortaber sig i et eller andet sted bag en isbræ. Her fandt de et område, som lå tilpas afsides. Danmark hed det. Deres sprog var en blanding af plattysk og platislandsk.
Dog - af og til kom nogen, de ikke kendte og slog sig ned. Det  var svenskere fra Skåne. Hvis du kender en by, der ender på –lev , så står der svenskere bag. De kom uden at spørge om lov.
Jo, Danmark er et tilfældigt rend-sammen af umådeholdne familie-sammenføringer. Senere kom der hollændere på Amager. Senere igen  kartoffeltyskerne i Jylland og ingeniører til anlæggelse af et jernbanenet over hele Danmark, mens polakkerne var i roerne og jøder talte penge i Fredericia.
Søde  lille Danmark. Du har haft indvandrere og udvandrere og gennemvandrere. Du har haft fremmedarbejdere og sæsonarbejdere - og gråspurve og svenskere findes overalt. Svenskerne var teglværksarbejdere. De var ondskabsfulde. Den dansker, der udbetalte lønninger, trak først en skuffe ud, hvorfra han tog en pistol - så gik det hurtigere. Derimod  var jernbanearbejdere i regelen pæne mennesker, som sang  smukke svenske sange på gaderne i Randers.
Og lovgivningen var yderst liberal - yderst. Man skulle kun skrive de byer, man kom til, i sin lille bog. Man regner med, at 8–10 procent af Københavns indbyggere var udlændinge. Historisk befinder vi os  midt i industrialismens gennembrud. Håndværk blev til fabrikker. Ens job blev specialliceret. Farten øgedes. Omstil dig.
Per-Olofs slægt illustrerer denne ændring i samfundet. Per-Olof  har netop skrevet en bog herom. Den hedder 'En tid med spånkurve'. Per-Olof og spånkurve er flettet ind i hinanden. Bogen er skrevet i et letfængende dagligdags sprog.
Vi følger en borgerlig - måske bedsteborgerlig - svensk familie. Vi følger deres udvandren fra Sverige til deres nye ”boplads” i Allerød, Danmark år 1902, ved rundkørslen Banevang-Tokkekøb. Her skal firmaet etableres med plads til ejere og personale - samt en sø, til opbevaring af stammer, indtil de skal høvles til spåner. Men hvorfor udvandre? Per-Olof finder årsagen i ny teknik. Men også i andet.
Bogen er forfattet af en lokalhistoriker, der forstår kunsten at tydeliggøre. Det er ovenud godt gjort. Samt dens rigdom af tegninger og fotografier. Til sidst i bogen findes ordliste over kurve-fagudtryk samt detaljerede fabrikationstegninger. Jo, det er et ”videnskabeligt” værk, og til allersidst findes et ”Summery In English”: “I live in Denmark, but my  ancestors came from southern Sweden, from whens they brought a special kind of basket to Denmark. My family settled here...”

Publiceret 26 November 2009 15:00