Andy Sundstrøm fylder 70 år

Af
Af Peter Klar

Guitaristen og komponisten Andy Sundstrøm, Allerød, fylder 70 år lørdag 10. april.
Andy Sundstrøm har haft en meget alsidig musikkarriere, siden han som 14-årig debuterede på balalajka i Radiohusets Koncertsal.
Han er uddannet klassisk guitarist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og han har selv undervist på konservatoriet i 11 år.
Ved siden af sin klassiske karriere har Andy Sundstrøm i mange år været en nøglefigur på den danske vise- og folkemusikscene.
Han har optrådt med Trille, Birgitte Grimstad og Cæsar, og han har komponeret mange viser, der er blevet indspillet på plader og udgivet i sangbøger.
Hans sange til digte af Tom Kristensen er indspillet af den verdensberømte operasanger Aage Haugland.
Andy Sundstrøm har også komponeret kormusik, guitarværker og musik til teater og film, bl.a. til Jens Jørgen Thorsens legendariske Stille dage i Clichy.
Siden 1982 har Andy Sundstrøm arbejdet som musikproducer i DR. Det er gennem årene blevet til mere end 1.000 produktioner, især med DR UnderholdningsOrkestret.
Ved siden af producerarbejdet involverer Andy Sundstrøm sig hele tiden i nye musikprojekter: Senest har han sammen med to filologer fra Københavns Universitet udgivet en bog med tyske middelaldersange (”Minnesangbog”, forlaget Alfa). En ny cd med sangene er på vej, hvor kgl. operasanger Guido Paevatalu synger til Andy Sundstrøms akkompagnement.
Siden 2007 har Andy Sundstrøm været dirigent for Pavlovskis Balalajkaorkester, hvor han selv indledte sit musikerliv med stifteren Evgenij Pavlovski som mentor.
Til september tager Andy Sundstrøm orkestret på turné til Sankt Petersborg på invitation fra et russisk balalajkaorkester, der har bedt om at spille en fælles koncert.

Publiceret 08 April 2010 07:00