Jussi Adler-Olsen udgiver snart 'Den grænseløse', der er sjette bind i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.

Jussi Adler-Olsen udgiver snart 'Den grænseløse', der er sjette bind i serien om Carl Mørck og Afdeling Q.

Jussi:

"Det ender, hvor det skal"

Vi er for alvor tilbage i Afdeling Q-universet i Jussi Adler-Olsens nye bog 'Den grænseløse'

Af
Tekst og foto: Mads Hussing

"Bogen kører sådan her," siger Jussi Adler-Olsen og ligner en, der sidder på en motorcykel, og giver den mere og mere gas. Jussi Adler-Olsens nye bog 'Den grænseløse' udkommer 24. oktober. Det er nummer seks i rækken af bøger om Carl Mørck og Afdeling Q.

I seneste bog mødte vi først hovedpersonen Carl Mørck efter 55 sider, men i den nye bog er 'Carl' det andet ord i første kapitel, og det er bare starten på, at vi er tilbage i den specielle Afdeling Q-verden, der har til huse i en kælder på Politigården.

"Det er en mere klassisk politiroman med en opklaringshistorie. Den er i et helt reelt Afdeling Q-univers," siger Jussi Adler-Olsen, der ikke vil sige for meget om bogen, men alligevel siger lidt.

"Rose tager sagen i egen hånd, og hun tager mere og mere over. Hun er ude i flere situationer, hvor fortiden presser på, mens det Carl og Assad kommer ud for, det ønsker jeg ikke for nogen," siger forfatteren, der giver Carl Mørck følgende skudsmål:

"Carl er det fine og almindelige mennesker, som vi kender fra os selv, men som måske er lidt på tværs."

Hjælp udefra

Der er kommet hjælp udefra til udviklingen af karakteren Hardy. Hardy er Carl Mørcks tidligere makker, der blev skudt, men overlevede og stadig ligger i sengen. Han bliver passet i Carl Mørcks hus i Rønneholtparken af Morten, der bor hos Carl Mørck.

"Jeg blev kontaktet af en fysioterapeut for et par år siden, der sagde: 'Nu må der ske noget med Hardy'. Det gør der, og det er hendes skyld. Hun har hjulpet til en bedre diagnosticering af Hardy. Det er jo også ved at være mange år siden, at han blev skudt, så nu skal der ske noget," siger Jussi Adler-Olsen.

Tabte 100 flasker rødvin

Ellers så kan Jussi Adler-Olsen fortælle om bogen, at den er lang.

"Den er på over 500 sider. Jeg lover hver gang min redaktør, at jeg ikke skriver mere end 400 sider," siger forfatteren, der endda tidligere har væddet 100 flasker rødvin med redaktøren.

"Det var med 'Flaskepost fra P', og det blev dyrt. Hun har en god smag i rødvin," siger Jussi Adler-Olsen, der undrer sig over, at redaktøren ikke har mere af rødvinen tilbage.

To år siden sidst

Der er gået to år siden seneste roman i Afdeling Q-serien.

"Jeg nåede en roman i år, og det er godt for læserne," siger Jussi Adler-Olsen, som på dagen udelukkende bliver udgivet i Danmark.

'Den grænseløse' bliver i første omgang udgivet i Danmark, men måske når Holland og Norge at få bogen oversat inden jul. I Tyskland bliver den først udgivet til marts," fortællter Jussi Adler-Olsen, der gerne vil udgive en bog om året.

"Hvis helbredet holder til det, så vil jeg gerne komme med en om året. Jeg ved allerede, hvad den næste bog handler om, og jeg kender titlen på bogen," siger forfatteren, der dog ikke vil ud med hverken handling eller titel.

Han har dog allerede nu planlagt de næste romaner, og ved i store træk, hvad de skal handle om.

"I denne bog får man linet direkte op til de sidste fire bøger i Afdeling Q-serien. Den syvende bog bliver Roses roman, nummer otte er Assads og nummer ni er Carls, inden det hele slutter i nummer 10," siger Jussi Adler-Olsen, der mener, at bog nummer seks i serien er svær.

"Spændingskurven skal holdes, men der skal ikke siges for meget," siger forfatteren.

Alternativ verden

Bogen foregår i lange periode i okkulte miljøer. Som altid er der foregået en masse research i perioden op til starten på skrivningen.

"Første step var at se tv i lejligheden i Barcelona. Der var otte programmer med folk, der lagde tarotkort. Der var en kun til homoseksuelle og en kanal til folk, der havde homoseksuelle tendenser, men som gerne ville ud af det. Det var fuldstændig barokt," siger Jussi Adler-Olsen, der mener at have fundet ud af, at der findes alternative mennesker, der kan løse alt.

"Der er behandler til hver en ting," siger forfatteren, der blandt andet har fået 1000 brochurer om alternative mennesker og behandlinger ud af den omfattende research.

"Jeg har fået en bedre viden om det okkulte og sat en masse ting på plads. Og så har jeg ikke mindst fået en bog ud af det, som jeg er ganske godt tilfreds med," siger Jussi Adler-Olsen, der mener at alle finder deres trøst i noget.

"Barnet har sutten, og vi andre har noget andet, som vi kan læne os op ad. Det har folk forhåbentlig valgt med omhu, og tror folk, det hjælper at skifte et bogstav ud i deres navn, så må de gerne tro det, men vi andre må også gerne smile af det. At skrive om det, der foregår i okkulte miljøer, skal man gøre med lige dele respekt og humor," siger forfatteren.

Bornholm og Øland

I bogen er man flere gange på Bornholm og Øland.

"Øland er et meget interessant sted. Jeg mødte en dansk glaspuster på Øland, og da vi kom hjem til ham, så hang der en guitar på væggen. Han gav et nummer og fortalte om Alvaret. Man siger, at Alvaret er et sted, hvor der foregår okkulte ting," siger Jussi Adler-Olsen og fortsætter:

"Det er i virkeligheden et udpint sted, hvor man delte jorden mere og mere op, og hvor man stillede en mølle på hver jordlod og dyrkede jorden intenst."

Rekord igen

Det tyder på, at Jussi Adler-Olsen igen slår alle rekorder, når det gælder salget.

"Det bliver Danmarks største 1. oplag," siger forfatteren, der dermed igen slår rekord.

"Jeg skriver ikke for rekordernes skyld, men for at blive læst. Når jeg slår rekorderne, så må det betyde, at jeg bliver læst," siger Jussi Adler-Olsen.

Bogen kan købes fra fredag 24. oktober i landets boghandlere.

null

Publiceret 21 October 2014 08:00