Erindringsdans fik smilene frem på Mimosen

Plejecenter Mimosen inviterede beboere, pårørende og ansatte til afdansningsbal

Af
Tekst og foto: Kristina Pihl

Det store åbne fælleslokale på Mimosen var lavet om til et dansegulv, da plejecenteret holdt afdansningsbal med erindringsdans. Her var hverdagstøjet skiftet ud med lange gallakjoler og nystrøgne skjorter, og det triste sensommervejr var for en stund glemt til fordel for dans og livsglæde.

Indenfor blev smilene danset frem til de velkendte toner af John Mogensens ”Så længe jeg lever” og Bjørn Tidmands ”Lille sommerfugl”.

Dans der vækker minder

Erindringsdans er udviklet til ældre borgere med demens. Ved at lytte til musik, som de kender, tænker de tilbage på minder de har haft en gang. Dansen har siden juni måned været en fast ugentlig del af programmet for beboerne på Mimosen, som alle har demens. Konceptet består af otte dansesessioner af en time og et afdansningsbal.

Kenneth Steen Green, der er daglig leder, fortæller, at erindringsdans både har været en positiv oplevelse for plejecenterets beboere og de ansatte.

”Lige siden vi dansede første gang, har det været en succes. Beboerne var rigtig glade efter den første gang dans og personalet svævede rundt, fordi det bare havde været helt vildt fantastisk. Det med at være sammen med beboerne på en anden måde, end vi er i hverdagen, er bare fantastisk,” fortæller han.

?Plejecenter Mimosen har nu fået uddannet to erindringsdans-instruktører, der står for dansen. En af dem er Sima Kassem, der arbejder som Social- og sundhedshjælper. Hun har oplevet, hvordan dansen har skabt glæde, både blandt de beboere der danser, og dem der kigger på.

”Beboerne får en positiv livsglæde ved at se på os eller ved selv at danse med. Mange af beboerne har fået lov til at sidde over og kigge på, og det har også givet dem en form for glæde, fordi de ser os og grine. Vi ser sikkert åndssvage ud” siger hun og griner.

Skaber glæde

Til afdansningsballet var der gjort ekstra ud af arrangementet, og de festklædte beboere og ansatte kunne som en overraskelse opleve flot dans fra børn fra Birkerød Sportsdanserforening.

Kenneth Steen Green glæder sig over, at de ansatte gennem afdansningsbal har skabe ekstra oplevelse for beboerne og deres pårørende. For selvom beboerne på Mimosen lider af demens, kan dansen gøre en forskel for dem.
”For nogles vedkommende kan de om et par timer ikke huske, at vi har holdt det her, men stemningen sidder i kroppen, og følelsen af at være glad bliver i kroppen, og det er super vigtig” fortæller Kenneth Steen Green
Fik du læst: Gamle krigsfly blev til kirkefly
Selvom Mimosen nu har holdt afdansningsbal, er hverken Sima Kassem eller Kenneth Steen Green i tvivl om, at erindringsdans fortsætte på plejecenteret. Planen er nu, at dansen skal fortsætte hver anden eller tredje uge med afdansningsbal en gang eller to om året. Og Sima Kassem er ikke i tvivl om, at erindringsdansen gør en forskel for beboerne.
”Jeg har oplevet flere gange, at beboerne efter vi har danset kommer over og spørger, hvornår vi skal danse igen eller snakker om det dagen efter. Det er jo borgere med demens, vi har med at gøre, så bare det, at de kan huske noget med hjertet, selvom hjernen ikke husker så godt længere, er fantastisk” fortæller hun.

null

Publiceret 28 September 2017 09:00

SENESTE TV