Da universet opstod, burde der være skabt lige meget stof og antistof. Men antistoffet er forsvundet. Hør mere i foredraget 20. november. Pressefoto

Da universet opstod, burde der være skabt lige meget stof og antistof. Men antistoffet er forsvundet. Hør mere i foredraget 20. november. Pressefoto

Forskere fortæller om vulkanudbrud og antistof

Naturvidenskab i livestreaming fra Aarhus til Allerød Bibliotek

foredrag Allerød Bibliotek er vært for to naturvidenskabelige foredrag i november , som er en del af foredragsrækken 'Offentlige Foredrag i Naturvidenskab', som livestreames fra Århus Universitet.

"Foredragene er blevet meget populær blandt Allerøds borgere, som begejstret fortæller om hvor dygtige forskerne er til at formidle avanceret videnskabeligt stof så det kan forstås," skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Vulkanudbrud ramte langt

Det første foredrag tirsdag 13. november kl. 18.45 har overskriften 'Vulkanudbrud og samfundet'.

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? Professor i geoscience Christian Tegner og professor i miljøhumaniora Felix Riede sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne, og hvordan de har påvirket samfund - også i de nordiske lande.

Planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af de voldsomme katastrofer, blev logisk nok voldsomt påvirket, men meget tyder på, at vulkanernes arm til tider var meget lang: iskerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre.

I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande - på godt og ondt.

Det forsvundne antistof

Det andet foredrag tirsdag 20. november kl. 18.45 tager på emnet 'Antistof'.

Ordet ‘antistof’ fremkalder ofte vilde forestillinger om dommedagsvåben eller energikilde til rumskibe. Men hvad er de videnskabelige facts om antistof? Professor i fysik Jeffry S. Hangst vil fortælle om det gådefulde antistof.

Da universet opstod ved Big Bang, burde der være skabt lige meget stof og antistof, og de ville tilintetgøre hinanden. Men antistoffet er pist forsvundet. Studier af antistof gemmer måske på nøglen til at forstå hvorfor stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

I foredraget vil man få en introduktion til fysikernes teori bag antistof.

Tilmelding via www.bibliotek.alleroed.dk.

jesl

Publiceret 02 November 2018 08:15