'Svenskegrøften' i Brødeskov afvander den nu udtørrede Kollerød Sø, øst for Hillerødmotorvejen og syd for Brødeskov. Foto: Stig Obel

'Svenskegrøften' i Brødeskov afvander den nu udtørrede Kollerød Sø, øst for Hillerødmotorvejen og syd for Brødeskov. Foto: Stig Obel

Om Frederik d. II's kanaler

Følg med på en spændende tur og få øjnene op for et utroligt anlægsarbejde

kanaler Ved Lokalhistorisk Arkiv & Forening i Allerød Kommunes (LAFAK) næste møde tirsdag 26. marts kl. 19.30 på Kirkehavegård kan man høre om Frederik d. II's kanaler.

I sommeren 2018 faldt vandstanden i Frederiksborg Slotssø drastisk på grund af det ekstreme sommervejr, og det er ikke så let at rette op på, selvom martsvejret gør sit. Vandet skal nemlig komme fra Frederik d. II's gamle kanaler, der siden slottet blev bygget, har forsynet slotssøen med vand.

Nogle af disse gamle kanalsystemer virker stadig, men hvor kommer de fra og hvor løber de? Kanalerne kan stadig ses i vores omegn; nogle steder helt majestætisk som 'Svenskegrøften' i Brødeskov, andre steder er de rørlagt og skjult.

Følg med på en spændende tur langs de gamle kanaler og få øjnene op for et utroligt anlægsarbejde fra 1500-tallet i egnen omkring os, lyder opfordringen fra LAFAK.

Christian Obel, som underviser på Teknisk gymnasium i Hillerød til daglig, har arvet interessen for kanalerne fra sin far, Stig Obel, som i 1980'erne tog rundt på cykel og fotograferede kanalerne. Christian har fulgt kanalerne rundt i dag og taget nye billeder. 'Med udgangspunkt i det materiale tager han os med på en historisk rejse langs Frederik d. II's kanaler fra 1500-tallet til i dag,' skriver LAFAK i en pressemeddelelse.

mik.

Publiceret 18 March 2019 11:15