Organist og orgelbygger Louise Lund går på pension - sådan da. Privatfoto

Organist og orgelbygger Louise Lund går på pension - sådan da. Privatfoto

Danmarks første kvindelige orgelbygger går på pension

Louise Lund - der også er organist i Blovstrød Kirke - stopper - sådan da

pension Søndag efter søndag igennem godt 44 år er organist og orgelbygger Louise Lund kørt fra lejligheden på Østerbro til Blovstrød Kirke for at spille. Nu går hun på pension.

Louise Lund blev uddannet orgelbygger i 1964-1968 fra Frobenius, hvor hun var den første uddannede kvinde nogensinde. Det vakte en del opmærksomhed dengang og fandt vej til de landsdækkende aviser, fremgår det af en pressemeddelelse.

Louise Lund kom hurtigt til at stå for stemningen af orglet i Vor Frue Kirke:

"Gennem mere end 30 år stemte jeg det hver fredag. Og en enkelt gang måtte jeg også træde til og spille. Organisten havde været på druk efter en koncert og fik mig overtalt. Det havde vi meget sjov ud af bagefter. 'Den morgen, hvor vi lagde domkirken ned', omtalte vi det som."

Uddannet til organist

Louise Lund tog omkring 1974 PO-eksamen fra Konservatoriet og kom umiddelbart derefter til Blovstrød Kirke, hvor hun har været en fast del af kirkelivet lige siden - og er en af de længst ansatte, i hvert fald siden reformationen, som det hedder i pressemeddelelsen.

Selvom Louise Lund for noget siden har overskredet den for tiden så omdiskuterede pensionistalder, har hun ikke tænkt sig at stoppe helt. Sideløbene med at være organist i Blovstrød har hun fortsat orgelbyggerarbejdet, og hendes liste med orgler, der skal stemmes, tæller hvert år 75 spredt over hele Sjælland.

"Jeg er netop begyndt min liste med to kirker på Stevns. Jeg fortsætter så hvert år med orglerne på landet frem til august og tager så Østerbro og Frederiksberg i efteråret. Det håber jeg, at jeg kan fortsætte med lang tid frem," siger hun.

Tid til musik

Som delvis pensionist håber Louise Lund blandt andet på at få bedre tid til at lytte til musik:

"Der er jo Bach, det er klart. Og så kammermusik. Og torsdagskoncerter. Og så har jeg været med i ballettens venner igennem mange år."

Menighedsrådet i Blovstrød slår fast, at Louise Lund vil blive savnet ved kirken. 'Det bliver ikke let at finde en så trofast og stabil medarbejder igen,' påpeger rådet i pressemeddelelsen.

mik.

Publiceret 21 April 2019 08:00