Lynge Kirke fejrer Knud Rasmussens 140 års fødselsdag med en performancekoncert, frit skabt over den inuitiske myte om Havets Moder. Pressefoto

Lynge Kirke fejrer Knud Rasmussens 140 års fødselsdag med en performancekoncert, frit skabt over den inuitiske myte om Havets Moder. Pressefoto

Knud Rasmussens 140 år fejres med inuit-myte

Kor, mad og performancekoncert i Lynge Kirke fredag 7. juni

arrangement Lynge-Uggeløse sogne indbyder igen i år til fødselsdag for Lynges kendte Grønlandsfarer, Knud Rasmussen. De 140 år fejres på selve fødselsdagen fredag 7. juni kl. 17 i Lynge Kirke og Præstegårdslængen.

Knud Rasmussens første tre polarekspeditioner blev delvist blev planlagt og udgik fra Lynge Præstegård, hvor Knuds far, Christian V. Rasmussen, siden 1896 var præst.

Lynge Præstegård var samlings- og udgangspunkt i de år, med berømtheder og journalister.

Gudstjenesten kl. 17 er ved Martin Corfix under medvirken af Erinarsoqatigiit – Aavaat koret. Kl. 18 er der laksemadder og et glas ledsaget af grønlandsk trommedans.

Cirka kl. 19.30 er der koncert i Lynge Kirke med Mother of the sea - en performancekoncert skabt over den inuitiske myte om Havets Moder.

Hun sidder på havets bund og hersker over fangstdyrene, som sommetider sætter sig fast i hendes hår, så menneskene ikke kan fange dem. Havets Moder er så stor, at selv hvalerne blir til lus i hendes kæmpestore manke, og derfor er det noget af en mission for åndemaneren at tage på sjælerejse, ud af kroppen, ned for at rede lusene ud, så dyrene blir frigivet til menneskene. Dette gør han gennem trance i et ritual med inuit-trommen.

Forført med poesi og sang

Havets Moders fortid er grum, og derfor er hendes vrede stor, men i denne musikalske version af fortællingen er åndemaneren i stand til at forføre hende med poesi og sang, så hun blir samarbejdsvillig og medgørlig. På denne måde skaber de en pagt mellem hinanden, manden og kvinden, om den rette fordeling af naturens goder til menneskene.

Musikken er moderne, inspireret af både den inuitiske chant/trommesang, filmmusik, electronica og rock, med engelske og grønlandske tekster. Aviaja Lumholt og Igor Radosavljevic præsenterer den multikulturelleg nutidige udgave af det inuitiske sagn.

Efter koncerten er der afslutning under lindetræerne i præstegårdshaven med sang.

Tilmelding til spisning, der koster 40 kr., skal ske kirkekontoret senest 3. juni på tlf. 4818 8556 i åbningstiden eller på mail: lynge.sognhilleroed@km.dk.

jesl

Publiceret 15 May 2019 05:30