DEBAT:

Lad Gladgaarden blive liggende

Af Ole Kræmmer, Pilealle 16
"Jeg ser gerne, at der stadig ligger en gammel gård ved indkørslen til Lynge - pas nu godt på den!"

Med disse ord fra borgmester Oskar Jensen modtog jeg på Spildopmagernes vegne nøglerne til ”GLADGAARD” sammen med formanden, Sivert Faxholt. Det var i foråret 1980, 6 år efter, at vi den første lørdag i maj kørte første genbrusindsamling.

Gladgaard blev det tredje sted, vi kunne etablere det salg hver tirsdag, der begyndte som et en-gang-om-måneden-salg i Missionshuset Bethesda; efter et år lejede vi en nedlagt ejendom, ”Hundegården” på ”Det runde Hjørne”.

Den lille ejendom – der næppe kunne kaldes en gård, - var ejet af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, men allerede året efter blev vi sagt op – nu skulle der bygges kirke på stedet.

Allerød kommune, som vi havde fået et godt samarbejde med, tilbød os plads på ”Julemosegaard”, som kommunen ejede. Her gik det strålende i godt 1½ år – så udnyttede de tidligere ejere en tilbagekøbsklausul – og igen var vi husvilde.

Heldet fulgte de tossede Spildopmagere – nu var Gladgaarden blevet ledig, efter at vejmændene var flyttet, og da vi fik gården tilbudt, var vi ikke længe om at sige jatak.

Aftalen blev, at Allerød Kommune stillede gården til rådighed for Spildopmagerne, som selv skulle klare indretning og indvendig vedligeholdelse, lys, varme og forsikring, og kommunen sørgede for udvendig vedligeholdelse af den gamle gård.

Det har været snart 40 gode år, hvor det lykkedes at skabe et miljø, der foruden at give de deltagende ungdomskorps gode økonomiske muligheder, blev en social institution. Arbejdet på gården har i alle årene givet mulighed for, at pensionister, efterlønnere og mennesker med tid til overs, fik noget at leve for – til gavn for andre.

Jeg fik gennem årene mange eksempler på, at Gladgaarden betød tøj til børnene, gode brugte ting til hus og hjem – noget, der hjalp mange, hvor pengene var små. Også mennesker kan genbruges ...

Spildopmagerne har passet godt på gården, og for egne midler blev det tomme loft over stuehuset i 1990 indrettet som et godt udstyret samlingslokale til 60 personer og kontor. Vi holdt facaden mod haven fri for vinduer og bevarede de 3 skorstene som tegn på, at her er en rigtig gaard!

GLADGAARD har ligget der siden 1700-tallet – lad den dog blive liggende!

Publiceret 28 March 2017 10:59

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV