DEBAT:

"Velkommen til Allerød – du kan få passet dit barn i Gladsaxe til 5600 kr./md"

Af Clara Rao, bestyrelsesformand i LykkeLy, bestyrelsesmedlem i Venstre Allerød – først og fremmest mor til to.
Allerød har i mange år kunne kalde sig Danmarks bedste børnekommune. Fantastiske dagtilbud, gode skoler og en masse fritidstilbud – alt i cykelafstand. Sådan oplever jeg det desværre ikke altid længere.

Efter år med nedskæringer, omstruktureringer og nejhatte, er det mit indtryk, at store dele af byrådet glemmer at løfte blikket fra regnearket, og dermed overser det store potentiale Allerød har i forhold til at tiltrække nye børnefamilier og beholde eksisterende.

Der er behov for en ny kurs og et friskt pust i Allerød, hvis vi igen skal være en kommune, der kan kalde sig Danmarks bedste børnekommune. Vi skal turde evaluere de beslutninger, som vi har taget på børneområdet, med ambitionen om at kunne gøre det bedre og mere effektivt.

I dag kan en tilflytterfamilie desværre risikere at skulle vente helt op til 6 måneder for at få en plads i en daginstitution. Og så er der ikke engang sikkerhed for, at det er i nærområdet.

Et eksempel, fra det virkelige Allerød-børneliv: En familie flytter fra Søborg til Allerød i oktober, men bliver først tilbudt en plads i daginstitution medio maj. Det betyder, at familien må pendle med deres barn hver morgen til Gladsaxe i 6 måneder, med de udfordringer, det giver.

Derudover modtager familien en ekstraregning fra Gladsaxe Kommune, da Allerød ikke yder samme størrelse vuggestuetilskud. "Velkommen til Allerød – du kan få passet dit barn i Gladsaxe til 5600 kr./md". Det må og skal vi altså kunne gøre bedre! 

Vi bør også højne ambitionsniveauet for de børn, der benytter Allerøds dagtilbud. På papiret ser vores normering af pædagoger i daginstitutionerne måske tålelig ud, men hvor mange af de timer anvendes til børnene og ikke administration?

Kan vi outsource dele af administrationen, så vi får flere varme hænder på gulvet, mere tid med børnene og måske endda nedbringe niveauet af sygefravær? Kan vi ikke, som andre kommuner vi sammenligner os med, styrke kommunikationen mellem institution og forældre med en simpel digital løsning, som også kan lette arbejdet med fx ferie- og personaleplanlægning?

Vi må have en ambition om at komme papirpædagogtimer til livs – det skylder vi vores pædagoger og børnefamilier.

Det er ikke (kun) et spørgsmål om ressourcer, men særligt hvordan de anvendes og helt grundlæggende, er det et spørgsmål om at begynde at lytte til familierne og pædagogerne. 

Vi skal sammen sikre en dagligdag med høj trivsel, om det er i private, offentlige eller selvejende institutioner, det burde være underordnet – det her er Allerøds børn.

Publiceret 21 April 2017 11:49

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV