DEBAT:

Det sort-grønne affaldsstativ til skræk og advarsel

Niels Kirkegaard, medlem af Allerød Byråd, V

Hvem husker ikke skandalen for 25 år siden, da alle husstande i Allerød partout skulle have to skraldespande? Én til organisk affald med grønt låg, og én til restaffald med sort låg.

Flere gange om ugen, når jeg og andre passerer vores affaldsstativer, mindes vi om en mega fejlbeslutning i 90'erne, hvor vi skulle være frontløbere og levere kildesorteret bioaffald til et nyt biogasanlæg i Helsingør.

Men vi blev alle gjort voldsomt til grin med vores omhyggelige affaldssortering. For når skraldebilen kom forbi og hentede affald, røg begge affaldsposer i ét og samme rum. Problemet var, at det dyre og avancerede biogasanlæg aldrig kom til at fungere.

Skandalen har sat alle fire kommuner i Norfors langt tilbage i forhold til resten af landet, hvor man undrer sig over, at de 'rige' nordsjællændere IKKE sorterer affald.

Heldigvis tvinges vi til det nu, fordi Danmark frem til 2022 skal genanvende 50% af husholdningsaffaldet. Nok er det sent, men til gengæld kan vi drage nytte af andres erfaringer.

Når den nye plan i august forelægges i byrådene i Allerød, Rudersdal, Hørsholm og Fredensborg kommuner, så er det en forholdsvis enkel og operationel plan med kun fire fraktioner - nærmest ud fra devisen 'Make it simple'.

I første omgang bliver det papir, metal-glas-plast (MGP) og måske pap, som fylder stadig mere pga. internethandel. Dertil restaffald, som vi kender det. Men der bliver ikke særskilt bioaffald, eftersom et bioanlæg ikke findes inden for en CO2-venlig afstand.

Desværre følger en anden udfordring med, nemlig et kaos på op til 3-4 affaldsspande i hver indkørsel. Det må vi løse på en praktisk og æstetisk måde.

Jeg er glad for, at Allerød endelig rykker, så vi kan pleje vores grønne samvittighed. Dog havde det set endnu 'sortere' ud, hvis vi ikke havde Spildopperne på Gladgården, hvor frivillige uge efter uge sorterer og genbruger. Ligeledes har vi genbrugsstationen i Vassingerød, hvor borgerne kan aflevere i 33 forskellige fraktioner.

Men ikke bioaffald. Jeg tvivler på, vi kan nå 50% genanvendelse uden at inddrage bioaffaldet. Derfor må vi være kritiske og forlange, at der indfases en fleksibel løsning, så bioaffald og andre fraktioner kan implementeres efterhånden. Teknologisk findes mulighederne for længst.

Min appel er nu – selv med mindre ambitioner - at alle borgere tager godt imod den nye plan fra Norfors. Affaldssortering skal bare lykkes. Denne gang må det ikke gå galt.

Publiceret 17 July 2017 13:40

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV