Foto: Allerød Nyt

Foto: Allerød Nyt

DEBAT: Hvorfor kalder man det Fru Lunds Hus?

Lokalhistoriker Ole Peters, Ringbjerget 17, 3540 Lynge

Agnes Lund var blot den sidste kvindelige lærer på den gamle Vassingerød forskole. Hun var gift med faglærer på teknisk skole, Jørgen Lund, der i øvrigt var KFUM spejderleder i Lynge.

Fru Lund har aldrig ejet noget hus her. Det var en tjenestebolig ejet af Lynge-Uggeløse Kommune.

Den senere Allerød-borgmester Oskar Jensen var dengang 'Skolepatron' her. En gammel titel man endnu brugte her i 1950'erne.

Agnes Lund var selv meget ked af betegnelsen 'Fru Lunds Hus'. "Det er jo noget, man kalder huse efter afdøde personer - og jeg er jo ikke død endnu!", sagde hun til mig efter hun og hendes mand Jørgen var flyttet til Lystrup og endelig havde købt sin første ejerbolig der.

Den historiske rækkefølge på de kvindelige lærere ved Vassingerød Forskole (bygget i 1915): Karen Møller, gift med Adolf Møller. Valborg Lindgreen g.m. Jens Peter Jensen. Olga Christiansen g.m. Frands Espen Christiansen. Agnes Lund g.m. Jørgen Lund.

Hvor det lige skulle blive den sidste af de fire kvindelige lærere, kunne Agnes Lund ikke forliges med som navneleverandør til denne kommunale skole.

Nu ser jeg et arkitektforslag, hvor man vil lave en udendørs musiktribune i haven efter en evt. nedrivning af den smukke historiske forskole. Jeg troede det var løgn.

Har Allerød Kommune ikke haft ørerne i maskinen før, så vil der først rigtig blive 'gang i den'. Man burde have lært noget omkring trafikvej og støjværn lige i nærheden. Men vil blive noget værre med musik i fri luft midt i et boligkvarter, som skitseret på arkitektforslaget.

God fornøjelse!

Publiceret 13 November 2018 15:52