Erik Lund.

Erik Lund.

DEBAT: Nej tak til trafikstøj

Erik Lund, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti

Støj dræber. Så enkelt kan det siges. Det er nemlig direkte sundhedsskadeligt at være bosiddende i et område, der er udsat for støj. Stress, hovedpine, forhøjet blodtryk, risiko for hjertesygdomme og søvnbesvær er bare nogle af de følger, konstant trafikstøj kan have.

I Det Konservative Folkeparti er vi ikke i tvivl – vi skal have gjort noget ved problemet. Derfor foreslår vi nu en sundhedspulje på 2 milliarder i forbindelse med de næste infrastrukturinvesteringer. Pengene skal øremærkes tiltag, der nedsætter støj – eksempelvis støjværn.

Vi kan nemlig ikke tillade os at være passive. Hvert år er trafikstøj skyld i 600 nye slagtilfælde i Danmark. Det er tidligere vurderet af Miljøstyrelsen, at støj fra vejene hvert år er årsag til 200-500 for tidlige dødsfald. Det er altså ikke blot et irritationsmoment. Det er alvorligt.

Nordsjælland er hårdt ramt. I Allerød, Egedal og Rudersdal er der i alt 3.460 boliger, der hver dag er ramt af trafikstøj fra de statslige veje over den fastsatte grænseværdi på 58 decibel. Af de 3.460 er 96 boliger ramt af støj over 68 dB.

Man kunne spørge sig selv: Betyder en forskel 10 dB overhovedet noget? Men det gør det faktisk! En 10 dB stigning i vejtrafik giver en øget risiko på 12 % for at få blodprop i hjertet, ifølge en undersøgelse fra seniorforsker Mette Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse.

For os er det sundhedspolitik at reducere støjen, da det vil styrke danskernes sundhed. I et land som Danmark bør vi altså ikke være bekymrede for at blive syge eller i værste tilfælde dø på grund af støj.

Publiceret 15 November 2018 14:46