Brevskriveren foran Vestre Hus Børnenaturcenter sammen med sin hustru, Mette Vontillius.

Brevskriveren foran Vestre Hus Børnenaturcenter sammen med sin hustru, Mette Vontillius.

DEBAT: En guldgrube i Ravnsholt Skov

Carl Holten-Andersen, opvokset i Allerød, Grønholtvej 45, 3480 Fredensborg

En gruppe naturtraskere med rødder i Allerød var forleden forbi Bjørli Lehrmann og Vestre Hus Børnenaturcenter.

Det var en kold, sur og regnfuld novemberdag. Efter vandretur og frokost i bålhuset var det en flertydig varm oplevelse at blive modtaget i Bjørli's forunderlige hule.

Bænket om kæmpen af et plankebord fra von Langens ædelgran plantet i slutningen af 1700-tallet, begynder Bjørli at lukke op for den guldgrube af fortællinger og forunderlige naturgenstande, der ses alle vegne oppe og nede. Nogle bevæger sig på mystisk vis, når f.eks. en dør åbnes eller lukkes.

Øjnene går på opdagelse og man får lyst til komme tættere på og lære – alle ting har Bjørli en spændende fortælling om – med hendes baggrund som naturvejleder og biolog, og med det faktum at hun selv har haft fingrene i det hele – et forundrings- og børnenaturcenter skabt af hende selv siden 1999.

Et lille natur-, oplevelses- og videnscenter i udkanten af Ravnsholt Skov tæt på den trafikerede Nymøllevej, hvor biler og mennesker haster forbi, mens evolutionshistorien formidles med afsæt f.eks. i edderkoppens eventyrlige verden – ét af de dyr, vi er tættest på og nogle mennesker gyser ved – her bliver vi fortrolige med de mindste kryb og naturens store verden.

Gad vide om borgere, embedsmænd og politikere er klar over hvilken guldgrube, de har været med til at skabe i Allerød Kommune ved at slippe Bjørli fri? Det er der nok flere tusinde børn og forældre, der vil kunne nikke anerkendende til. Bliver der mon overvejet, hvordan denne guldgrube kan fortsætte, den dag Bjørli holder op? Det gør hun jo nok, selvom hun for mange er blevet en institution i Allerød og landskendt på tv.

Vestre Hus Børnecenter bør bevares og udvikles med 'rettidig omhu'. Vi foreslår, at Allerød Kommune sørger for at engagere en naturkyndig og fortællelysten person til i tide at gå i 'mesterlære' hos Bjørli – f.eks. i en toårig periode.

Det fortjener børn og borgere i Allerød Kommune!

Publiceret 03 December 2018 00:00