"Vi skal ikke se passivt til, mens børnelunger ødelægges, og børn bliver afhængige af tobak," lyder det fra Mette Abildgaard i dette debatindlæg. Pressefoto

DEBAT: Mette Abildgaard: "Vi tør gøre noget ved børns rygning – gør I?"

Mette Abildgaard, der er gruppeformand for Det Konservative Folkeparti og opstillet i Nordsjælland, har sendt dette debatindlæg til Allerød Nyt som et svar på et debatindlæg fra Finn Hyllested, der er formand for den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse, som vi bragte den den 28. januar - du kan læse Finn Hyllesteds debatindlæg her

Kære Kræftens Bekæmpelse,

I har her i avisen spurgt, hvem der tør gøre noget ved unges rygning. Det spørgsmål er nemt. Det gør jeg, og det gør Det Konservative Folkeparti!

Vi mener ikke, at børn og tobak hører sammen. Hver eneste dag begynder 40 danske børn og unge under 18 år at ryge, og hver tredje unge ryger ventes at dø på grund af rygning, hvis de forsætter med at ryge videre som voksne.

Det svarer til, at cirka otte procent af alle vores børn risikerer at dø på grund af rygning. Det er forfærdeligt at tænke på!

Vi skal ikke se passivt til, mens børnelunger ødelægges, og børn bliver afhængige af tobak.

Ligesom jer, vil vi derfor have højere priser på tobak. Konkret vil vi hæve prisen fra 40 kroner til 60 kroner. Ifølge Dansk Sundhedsinstitut vil det få 20.000 i aldersgruppen 15-19 år til at kvitte smøgerne.

Vi vil også indføre røgfri skoletid for alle under 18 år, for rygning hører ikke til i skolegården. Modsat jer sætter vi en aldersbegrænsning, for vi skal ikke bestemme over voksne mennesker – når man er myndig, så er man også gammel nok til at tage ansvar for sig selv.

Det bør også gøres ulovligt at købe tobak på vegne af mindreårige. Min egen søster har fortalt, hvordan mindreårige står foran kiosker og butikker og spørger voksne, om ikke de vil købe cigaretter for dem. De voksne siger ofte ja, for der er ikke noget ulovligt i det. Det mener vi bør laves om.

Flere og flere unge begynder i disse dage at ryge. Vi skal have knækket kurven. Det handler om liv og død.

Så kære Kræftens Bekæmpelse – ja, vi kæmper for en røgfri generation. Lad os sammen spørge de andre folketingskandidater her i Nordsjælland. Vil I kæmpe kampen med os?

Publiceret 21 February 2019 00:00