Julie Herdal Molbech.

Julie Herdal Molbech.

DEBAT: Sæt familierne fri!

Julie Herdal Molbech, folketingskandidat, Alternativet Nordsjælland

Familien er en uomgængelig institution i vores moderne samfund. Uanset om man er ex-hippie, karrieremenneske eller regnbue - så orienterer de fleste af os mod familien i organiseringen af vores liv. Vi bor sammen med familien, deler økonomi med den og vigtigst af alt: Vi er fælles om børnene med vores familie.

Og så længe det er sådan, bør vi sætte familier fri til at leve det liv, de finder mest meningsfuldt. Fx hvordan de vil fordele barselsorloven, hvordan de vil dele børn og penge i tilfælde af skilsmisse, om og hvornår, barnet skal i daginstitution, og hvornår barnet skal begynde i skole.

Så når politikere plæderer for et ‘sammenhængende Danmark’ og forsøger at udgrænse andre kulturelle familiemønstre end tidlig daginstitution, lange arbejdsdage, leverpostejsmadder og fodbold, taler de i højere og højere grad for døve ører. Jeg begræder ikke individualisering og diversitet - tværtimod.

Et frisk eksempel på det er, at stadigt flere stiller et meget stort spørgsmålstegn ved både de strukturelle og kulturelle normer, der siger, at vi skal sætte vores små børn i institution. Hvorfor skal forældre presses til det, når fagkundskaben på området siger, at det kan skade barnet. Og når samme samfund vælger at nedprioritere de institutioner, som skulle sørge for, at de små børn kan have det nogenlunde godt, mens de er der?

Vi vil langt hellere have tid med familien, end vi vil tjene flere penge. Vores største tab er pt. på identiteten, at det går ud over karrieren og selvforståelsen. Men mit gæt er, at disse idealer også står for fald. Og hvis vi fx kunne deles lidt mere om arbejdet, ville en del allerede være løst. Vi står i mine øjne med et selvskabt problem, hvis vi som samfund ikke giver familierne lov til selv at være familie, som de vil.

Publiceret 14 May 2019 10:15