Erik Lund.

Erik Lund.

DEBAT: Dette århundredes største politiske skandale kan løses med et snuptag

Erik Lund, byrådsmedlem og folketingskandidat, Det Konservative Folkeparti

Den største politiske skandale i dette århundrede var, da et snævert politisk flertal i folketinget i 2005 besluttede at flytte inddrivelsen fra de kommunale pantefogeder til SKAT.

Løsningen er ligetil: Flyt inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder, der har bevist at de kan magte opgaven.

Lige siden SKAT overtog inddrivelsen i slutningen af 2005, har det sejlet rundt i SKAT og restancerne er steget til himmelråbende 116,1 milliarder kr..

Alene i første halvdel af 2018 er gælden steget med 7,5 milliarder kr..

Det skortede ellers ikke på advarsler, da man pludselig ville flytte inddrivelsen fra de kommunale pantefogeder.

Pantefogedforeningen og alle andre med blot det mindste kendskab til offentlig inddrivelse advarede og forudsagde, at det ville komme til at gå helt galt, dels fordi staten ikke havde den inddrivelseskultur, der er så vigtig for en effektiv inddrivelse, dels fordi man ikke havde uddannede pantefogeder og dels fordi man ikke ønskede at lytte til fagkundskaben.

Ja, man fik faktisk meget hurtig nedlagt den faglige forening Pantefogedforeningen, der ellers havde stået for en stor del af vedligeholdelse pantefogeduddannelsen og ligeledes havde rådgivet Skatteministeriet i alle faglige spørgsmål omkring inddrivelse.

Skiftende skatteministre er blevet ”kørt rundt i manegen” af embedsværket, der konstant har misinformeret ministrene om tingenes tilstand ligesom skatteministrene og skiftende regeringer blot har ladet tingene sejle, og vi står nu tilbage med et kuldsejlet SKAT.

Inddrivelsen kan meget hurtig komme tilbage på sporet og på samme høje niveau som før 2006, men det kræver, at man sluger nogle politiske kameler, indrømmer sine fejl, og flytter inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder.

Hvor længe skal lovlydige borgere finde sig i, at mange stadig kører på frihjul og ikke betaler deres gæld til det offentlige.

Publiceret 04 June 2019 10:14