Tid til at vinke farvel til dit slidte oliefyr og gamle halogenpærer?

Energistyrelsen og Den Grønne Guide kan hjælpe og er klar på Lynge Messen

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

Kig forbi Lynge Messen 25.-26. marts, hvis dit oliefyr er på vej på pension, og du overvejer at skifte halogenpærerne ud med LED. Her giver Energistyrelsen dig nemlig gode råd om fremtidens varme, og Den Grønne Guide hjælper dig med at finde de helt rigtige LED-alternativer.

Foråret er netop trådt ind ad døren, og det er derfor snart tid til at slukke for varmen på det gamle oliefyr. Men måske er det også tid til at overveje, om dit oliefyr overhovedet skal tændes igen til efteråret? Eller om det er på tide at skrotte det til fordel for en billigere og mere fremtidssikret opvarmningsform? Måske trænger de gamle halogenpærer også til at blive erstattet med energibesparende LED-pærer?

Er du blevet fanget af ideen om at udskifte dit oliefyr, er der flere mulige løsninger. Energistyrelsen står klar ved deres SparEnergi.dk-stand til at give dig et hurtigt overblik over dine muligheder. Du kan f.eks. skifte til varmepumpe, fjernvarme, træpiller, solceller eller kombinationer af forskellige løsninger.

Energirådgiverne kan give dig en idé om, hvor meget det koster at installere, hvor lang tilbagebetalingstiden er, og hvor meget du kan spare ved de forskellige opvarmningsformer.

Varmepumper er fremtiden

Varmepumper er i dag mere udbredte end oliefyr, og det er med god grund. Boligejere, der går fra oliefyr til varmepumper, sparer typisk 30-50 pct. på varmeregningen. Desuden er en varmepumpe driftssikker, nem at vedligeholde og kræver langt mindre plads end for eksempel et pillefyr.

Specialkonsulent Troels Hartung fra Energistyrelsen peger på varmepumpen som den mest effektive og fremtidssikrede energiløsning, der samtidig kræver minimal vedligeholdelse.

“Mange af alternativerne til oliefyr har den fordel, at de både sparer på energien og pengepungen. Hvis man har adgang til fjernvarme eller naturgas, vil det typisk være de mest oplagte, mens det andre steder ofte vil være en varmepumpe. Men man skal selvfølgelig sætte sig godt ind i, hvad der vil give mest mening i ens bolig. Vi anbefaler altid, at man får en fagmand til at hjælpe med at finde den løsning, der passer bedst til ens behov,” siger Troels Hartung.

Spar med LED-pærer

LED-pærer bruger fire-fem gange mindre strøm end halogener, så der er god grund til at overveje at udskifte de gamle pærer. Ud over den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer. F.eks. skal du købe syv halogenpærer, hver gang du køber 1 tilsvarende LED-pære pga. den kortere levetid af halogenpæren.

Og skifter du f.eks. fem 50 watt halogenspots ud med A+-mærkede LED-pærer, sparer du hele 3.000 kr. på elregningen over 10 år.

På SparEnergi.dk/ny-varme kan du i øvrigt se, om du kan spare penge ved at skifte til en ny type varme, og på SparEnergi.dk/belysning kan du få hjælpe til at finde den rette pære.

Vidste du, at Energistyrelsen tilbyder uvildig energivejledning til alle private husstande via SparEnergi.dk? Du kan kontakte SparEnergi.dk's telefon- og mailrådgivning: Skriv til info@sparenergi.dk eller ring på 31 15 90 00.

null

Publiceret 19 March 2017 11:45

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV