“Det er så godt at få børstet tænder”

Værdighedsindsats giver mere omsorgstandpleje i Allerød Kommune

“Det er så godt at få børstet tænder – bestemt! Man skal jo passe på sine tænder.”

Sådan siger Anna Rasmussen, der er beboer på Skovvang Plejecenter. Anledningen er, at omsorgstandplejen er på besøg. Det er både et hyggeligt – og ikke mindst et vigtigt - besøg.

“Det handler i bund og grund om den enkelte borgers livskvalitet og værdigheden i sammenværet med andre. Vi oplever jo, at mange ældre borgere simpelthen har smerter i munden og derfor ikke får den rette ernæring – eller for den sags skyld indgår i det fællesskab, der er omkring maden på et plejecenter,” siger formand for Sundheds- og Velfærdsudvalget, Olav B. Christensen.

Omsorgstandplejen har mulighed for at komme ud i et større omfang end tidligere, fordi Allerød Byråd har vedtaget en værdighedspolitik for hele kommunen.

Den politik siger blandt andet, at plejen skal understøtte ældre borgeres livskvalitet, påpeger Allerød Kommune i en pressemeddelelse.

Positivt plejepersonale

Det er plejepersonalet, der har det daglige ansvar for tandbørstning i forbindelse med den personlige pleje, og de er ifølge pressemeddelelsen meget positive over for den undervisning og instruering, de får:

“Omsorgstandplejen er så vigtig, og vi har et rigtig godt samarbejde. Vi får nogle helt konkrete redskaber som f.eks. hvordan vi børster de ældre beboeres tænder på en ordentlig måde,” forklarer Nikoline Emilie Køneke, som er social- og sundhedsassistent på Skovvang Plejecenter.

Det er særligt vigtigt, da flere og flere ældre beholder deres egne tænder og derfor i mindre grad bruger tandprotese.

“Når vi kommer på besøg har vi et særligt fokus på forebyggelse, for der er en del følgesygdomme, hvis tænderne ikke er plejet ordentligt,” siger Lene Baes, som er klinikassistent og en del af omsorgstandplejen.

De følgesygdomme, der bl.a. er forbundet med dårlig tandhygiejne, er øget risiko for lungebetændelse og forhøjet risiko for infektion på grund af bakterier i munden.

Forebyggelse vigtig

Vigtigheden af den forebyggende indsats genkender Marianne Bjerke, som er leder af Tandplejen i Allerød Kommune:

“Det vi oplever er, at opgaven er anderledes end tidligere. Når flere bliver ældre og samtidig beholder deres egne tænder, er der brug for en mere effektiv og bedre forebyggende indsats, da vi ved, at op til 80 procent af de plejekrævende ældre ikke er i stand til selv at klare tandbørstning og den nødvendige mundhygiejne.”

Allerød Kommunes værdighedspolitik prioriterer bl.a. kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen. Man kan læse værdighedspolitikken på www.alleroed.dk under fanen 'politik'.

Publiceret 20 April 2017 10:30

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV