Om Ditte Menneskebarn og Pelle Erobreren

Preben Etwil fortæller om forfatteren Martin Andersen Nexøs liv og forfatterskab

Af
Michael Braunstein

Mandag 24. april kl. 19.00–21.00 på Kirkehavegård kan man høre Preben Etwil fortælle om forfatteren Martin Andersen Nexøs liv og forfatterskab.

Martin Andersen Nexø skrev bl.a. romanværkerne 'Ditte Menneskebarn' og 'Pelle Erobreren'.

Preben Etwil vil især berøre almuen og den opkommende arbejdsklasses vilkår omkring slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, som spiller en stor rolle i alle Nexøs romaner og fortællinger.

Den bornholmske folkesjæl bliver i mange facetter krænget ud af Martin Andersen Nexøs pen, men også en stor kærlighed til den bornholmske natur præsenteres.

Det gennemgående tema er i høj grad alkoholismens samfundsnedbrydende egenskaber, skabt af uværdige og nedbrydende livs- og arbejdsforhold. Kvindens rolle i denne kamp bliver derimod beskrevet som den samlende kraft i mange almue- og arbejderklassehjem, hedder det i et oplæg til arrangementet.

Preben Etwil holder foredrag på højskoler om Martin Andersen Nexø. Har undervist som ekstern lektor på SAXO-Instituttet, Afdeling for Historie, Københavns Universitet i modernitet og kulturkonflikter. Han er cand.polit. og tidligere kontorchef i Danmarks Statistik.

Der er gratis adgang og åbent for alle. Arrangør er Socialdemokratiet i Allerød.

Publiceret 21 April 2017 08:00

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV