Miki Dam Larsen:

’Nødvendige nedskæringer’ er en myte

“Nedskæringerne er et politisk valg, ikke en nødvendighed,” siger S-gruppeformanden

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

Den socialdemokratiske gruppeformand, Miki Dam Larsen, retter en skarp kritik mod udlægningen af den økonomiske situation i Allerød Kommune. Det sker i lyset af det netop godkendte kommunale regnskab, der viser et overskud på 52,2 mio. kr.

I en pressemeddelelse udsendt på vegne af Socialdemokraterne slår Miki Dam Larsen fast, at regnskabet viser solid økonomi efter år med minusvækst på velfærdsområderne.

'Således er der et overskud på 52,2 mio. kr, hvilket giver et forbrug på 40 mio. kr. under den såkaldte 'serviceramme', svarende til 3,9 pct. Væksten i velfærden var på 0,3 pct., mens pris- og løn-stigningen var på 1,7 pct. Samtidig var der en befolkningstilvækst på 215 borgere, herunder markant flere ældre,' anføres det.

“Vi kan naturligvis glæde os over den stærke økonomi, men jeg finder det grotesk på baggrund af de nedskæringer, som man har kaldt 'nødvendige' på plejehjemmene, skoler og børnehaver. Nedskæringerne er et politisk valg, ikke en nødvendighed, og det er på tide at genetablere tillid og tryghed på vores kernevelfærdsområder,” siger Miki Dam Larsen.

Læs også: Allerøds regnskab for 2016: Overskud på 52,2 mio. kr.

Han påpeger, at det nu er 8. år i træk med 'systematiske skævheder imellem budget og regnskab, som i praksis har betydet, at der er blevet skåret mere i den nære velfærd, end den økonomiske virkelighed påkalder.' På den baggrund fremhævede Miki Dam Larsen under byrådsdebatten om regnskabet behovet for at ændre budgetprincipperne, så de mere præcist afspejler kommunens situation.

“Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man med den ene hånd forstyrrer samtlige midtbyskoler for at spare teoretiske 2,5 mio. kr. og fyrer varme hænder på plejecentrene for 3 mio. kr., mens man med den anden hånd fejrer 52,2 mio. kr. i overskud,” siger Miki Dam Larsen og fortsætter:

“På den positive side kan man se, at strategien om at boligudvikle kommunen og tiltrække nye borgere har givet et markant løft i økonomien. Kort fortalt bidrager et stigende indbyggertal til økonomien ved at skatteindtægterne stiger mere end de faste udgifter. Der bliver altså flere til at betale til de fælles goder som veje, biblioteker og administration.”

“Vi har haft to markante sigtelinjer i vores politiske arbejde. For det første har vi ønsket at skabe vækst og flere boligformer ved by- og boligudvikling. For det andet har vi ønsket at styrke kernevelfærden. Det første er lykkedes med succes, mens vi stadig mangler at få et flertal i byrådet til at styrke kernevelfærden. Det bliver derfor vores primære krav i de kommende budgetforhandlinger,” siger den socialdemokratiske gruppeformand.

Publiceret 05 May 2017 15:45

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV