Bekymret mor bag underskriftsindsamling:

Kommunen skal skabe sikre skoleveje

En nyopstartet underskriftindsamling skal få kommunen til at sikre skolevejen omkring Lillevang Skoles to afdelinger

Af
Af Kristina Pihl

Skolevejen omkring Lillevang Skole afdeling Lillerød og Lillevang Skole afdeling Skovvang er så farlig, at forældrene ikke tør lade deres børn cykle til og fra skole. Sådan lyder der fra Kristine Nordkvist, der selv er blandt forældrene. Hun har nu startet underskriftsindsamlingen 'Sikker Skolevej i Allerød – NU', som skal få kommunen til at handle.

Kristine Nordkvist fortæller, at forældrene på et informationsmøde i starten af året blev lovet af kommunen, at de ville kontakte politiet, så de kunne komme med anbefalinger til at sikre skolevejen. Da skoleåret startede, og der endnu ikke var iværksat nogle tiltag, startede Kristine Nordkvist underskriftsindsamlingen.

“Det er lidt ærgerligt, at det er nødvendigt, for jeg har ikke lyst til at være sådan et brokkehoved, men jeg forstår ikke, at børnenes sikkerhed ikke betyder mere” fortæller hun.

Allerød Kommune har udarbejdet dette kort med anbefalede skoleveje til Lillevang Skole.

Allerød Kommune har udarbejdet dette kort med anbefalede skoleveje til Lillevang Skole.

Problemer efter skolesamlægning

Med den nye underskriftsindsamling håber forældrene, at der bliver skabt sikre overgange med lysregulering eller bump på Frederiksborgvej. At stisystemerne ved Skovvang gøres bredere, at der laves tunnel under banelegemet fra Havrevænget til skolen, at der etableres cykelsti i begge retninger på Havrevænget og at fortovene og cykelstierne på Enghavevej bliver bredere.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Alle Børn Cykler (ikke længere)

Problemerne med den usikre skolevej er ifølge forældrene kommet efter sammenlægningen af Lillerød Skole og Skovvangskolen. Skolesammenlægningen betyder, at Lillerød Skoles 0-4.klasser er flyttet til Skovvangskolen, mens de ældre skolebørn skal til Lillerød Skole.

Kristine Nordkvist har selv en søn, der går på afdeling Skovvang, og for at komme i skole skal han blandt andet krydse Frederiksborgevej. Hun har cyklet ruten fra familiens hjem til skolen flere gange med sin søn, og har oplevet, hvor farlig vejen er. Kristine Nordkvist håber, at underskriftsindsamlingen kan få politikerne til at reagere.

”Jeg håber, at politikerne tager sig sammen og holder deres løfte om at få politiet til at vurdere skolevejen, så de nødvendige tiltag kan blive udført, og så vi igen kan lade børnene cykle” siger Kristine Nordkvist.

Bekymring blandt forældre

Kristine Nordkvist er langt fra den eneste forældre, der udtrykker bekymring over forholdene omkring Lillevang Skoles afdelinger. På Allerød Nyts hjemmeside og på skrivunder.net, hvor underskriftsindsamlingen foregår, skriver flere forældre, at de også er bekymret over at lade deres børn cykle til og fra skole.

'Min store pige på 10 cykler hver dag fra Rønneholtparken via hestestien. Når jeg kører den lille, ser jeg ofte en flok cyklister stå og vente på, at der bliver hul i trafikken så de kan krydse ... jeg vil bare gerne have et fodgængerfelt eller en lysregulering, så de kunne krydse vejen hurtigere og mere sikkert. Jeg frygter for vinteren, hvor mørke og glatte veje gør det farligere der', skriver en bekymret mor på allerødnyt.dk.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Hvem sikrer børnenes skolevej?

Skolesammenlægningen har betydet, at der er blevet ekstra trafik på vejene og stierne til skolen, og det giver også farlige situationer, hvor børnene skal være ekstra opmærksomme for ikke at støde sammen. En af forældrene skrive på allerødnyt.dk:

'Et af problemerne er, at der er for mange børn på kirkestien af gangen. Specielt farligt når de modkørende kører to eller tre ved siden af hinanden (...) så vi har altså en sti, der på papiret giver en fornuftig skolevej, men i realiteten er den virkelig nervepirrende'.

Udvalg er gået ind i sagen

Jesper Hammer, der er formand for Teknik- og Planudvalget, siger til Allerød Nyt, at politikerne er gået ind i sagen. Ved sidste udvalgsmøde har et enigt udvalg bedt forvaltningen om et oplæg med forslag til, hvad der kan gøres for at sikre krydset ved Frederiksborgvej, Enghavevej og Rønnealle. Jesper Hammer er klar til at tage mindre og hurtige tiltag, så skolevejen kan sikres, men store ændringer på strækningen er der ikke penge til i budgettet.

“Jeg kan godt forstå forældrenes bekymring, og vi skal nok også få gjort noget ved det, men i hvilket omfang, det ved jeg ikke. Vi har ikke bare 3-5 millioner kroner stående i budgettet til det og slet ikke 20 millioner kroner til en rundkørsel, så det er ikke noget, der kommer til at ske lige nu og her,” siger han.

Kommunen har nu i dialog med forældrene og skolen aftalt, at der udarbejdes et kort med anbefalede skoleveje, at forholdene ved tunnellerne under banen og Banevang forbedres med cykelrampe i begge sider og at belysningen i tunnelen forbedres.

“Derudover er skiltningen for cykler forbedret, og der er markeret ganglinje fra parkeringen ved Poppelvej til skolen. Vi har ved udvalgets seneste møde besluttet, at der ved et kommende møde skal være en sag, som belyser, hvilke handlemuligheder, der er for at sikre krydset ved Frederiksborgvej, Enghavevej og Rønnealle”, siger Jesper Hammer.

Publiceret 08 September 2017 11:30

SENESTE TV