Allerød Torv som multifunktionel park

Masser af spændende idéer, da elever fra Blovstrød Skole arbejdede med demokrati, i samarbejde med Allerød Bibliotek

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

'Når vi ser på Lillerød, ser vi en by, der er ved at gå ud. Vi ser en by, der mangler liv. Men det vil vi ændre med vores idé om et frit og åbent fællesområde placeret midt i byen. Området vil give folk en følelse af plads, luft og sjov, og vil derfor være et attraktivt sted - ikke kun for beboerne, men også for mulige tilflyttere.'

Sådan beskriver Carla, Caroline, Thea og William fra 9. klasse på Blovstrød Skole deres projekt 'Et attraktivt Allerød'.

Projektet var et af 13 projekter, der 12. oktober på Allerød Bibliotek blev præsenteret for forældre og medlemmer af Allerød Byråd - som resultat af en uges arbejde med fokus på demokrati, i anledning af det kommende kommunalvalg.

58 elever fra Blovstrød Skoles 7.-9. klasse med samfundsfag som valgfag deltog i demokrati-projektet, der igen var en del af en landsdækkende kampagne. Kampagnen skal fremme de unges forståelse for lokaldemokratiet og opfordre dem til at engagere sig i det nære samfund. Allerød Bibliotek inviterede eleverne til at udvikle idéer til lokalpolitiske tiltag, der vil gøre det mere attraktivt at bo og opholde sig i Allerød Kommune.

For alle aldre

Projektet med Allerød Torv havde til hensigt at omdanne torvet til et multifunktionelt fællesområde med karakter som en park, idet der skulle plantes flere træer og være arealer med græs.

“Vi vil kalde torvet for 'Midtpunktet' og vil anvende genbrugsmaterialer til at konstruere borde, bænke, siddepladser og funktioner til leg. Vi vil bygge en simpel, men samtidig inspirerende og indbydende legeplads, som børnefamilier og institutioner kan få glæde af, men som samtidig skal være for alle aldre,” forklarede Carla, Caroline, Thea og William.

Gruppen havde tilmed designet en forhøjning på pladsen, der både kan bruges til siddeplads og legeområde med rutsjebane og klatrevæg.

En anden gruppe - 'Et grønnere Allerød' - havde Isala, Mathilde, Mark og Gustav fra 9. klasse som medlemmer, og de proklamerede: 'Miljøet hænger i en tynd tråd. Man gør allerede meget på globalt plan, men nu er turen nået til det lokale plan.'

Gruppen foreslog blandt andet at gøre Lillerød bymidte mere spændende - og samtidig producere vedvarende energi. Det skulle foregå med at anbringe turbiner i nedløbsrør, der i regnvejr genererede strøm, ved at opsætte farverige vindturbiner på tage og træer og ved øget brug af solceller.

Blandt de øvrige projekter kan nævnes en café og eventuel udvidelse i højden af Allerød Bio med endnu en biosal, cykelparkering på en ny måde ved Allerød Station, fritidsjob til 13-16 årige og et projekt med kortere skoledage.

Sådan ser forslaget til en multifunktionel park på Allerød Torv ud.

Sådan ser forslaget til en multifunktionel park på Allerød Torv ud.

Begejstrede politikere

De fremmødte politikere var begejstrede for de unges idérigdom, entusiasme og engagement.

“Alle 13 idéer er sindssygt gode. En del af dem har vi allerede snakket om i byrådet, men nu får vi dem serveret med et ungt tvist, og det er særdeles inspirerende. Jeg er vild med det motto, en af grupperne havde: 'Lev livet tættere på',” sagde Jesper Hammer, Nye Borgerlige, og foreslog, at hele konceptet blev rykket ned i Lillerød bymidte en lørdag.

Martin Wolffbrandt, Konservative, roste eleverne for at være kommet med en stribe af virkeligt gode idéer, og Olav B. Christensen, Venstre, var imponeret over de mange forslag. “Vi bliver mindet om, at der skal noget i byen og i kommunen,” sagde Olav B. Christensen.

Poul Albrechtsen, Konservative, sagde:

“Det har været en stor fornøjelse at se jeres entusiasme. Jeg er især imponeret over alle detaljerne, som vi ikke lige selv har tænkt over. Fremtiden tegner lyst.”

Lea Herdal, Alternativet, mente, at nogle af idéerne lignede de idéer, elevernes forældre også havde haft som unge.

“Det gælder ikke mindst ønsket om et sted at være som unge. I har tænkt kreativt og også grønt og bæredygtigt, og det er dejligt at opleve,” sagde hun.

Borgmester Jørgen Johansen var imponeret som de øvrige politikere.

“Det er et fornemt engagement, I lægger for dagen. Jeg synes, at I skal forfølge jeres idéer, skriv om dem til Allerød Nyt,” sagde borgmesteren, der bakkede fuldt op om Jesper Hammers tanke om at gentage arrangementet i bymidten i Lillerød.

En afstemning blandt alle gæster, der havde set elevernes idéer, blev som afslutning offentliggjort. Og vinderen blev: Projektet for Allerød Torv.

Mange politikere besøgte Allerød Bibliotek for at tale med eleverne fra Blovstrød Skole om deres idéer. Her er det Lea Herdal fra Alternativet.

Mange politikere besøgte Allerød Bibliotek for at tale med eleverne fra Blovstrød Skole om deres idéer. Her er det Lea Herdal fra Alternativet.

Forslaget om en forandring af Allerød Torv vandt afstemningen som bedste idé. Her overrækkes præmierne af borgmester Jørgen Johansen.

Forslaget om en forandring af Allerød Torv vandt afstemningen som bedste idé. Her overrækkes præmierne af borgmester Jørgen Johansen.

Publiceret 13 October 2017 14:44

SENESTE TV