Martin H. Wolffbrandt:

Udligning koster Allerød tre procentpoint i skat

“Ordningen er skæv og skal laves om,” siger det konservative byrådsmedlem

“I Allerød Kommune går 14 pct. af skatteindtægterne til udligning. Det svarer til, at Allerød bidrag til udligningsordningen er mere end 9.000 kr. for hver af de ca. 25.000 borgere i kommunen. Udligningsordningen tager ikke højde for, at leveomkostningerne er betydeligt højere i Hovedstadsregionen end i 'udkants-Danmark'. Kun 7 ud af Danmarks 98 kommuner bidrager til den kommunale udligning.”

Det konstaterer det konservative medlem af Allerød Byråd, Martin H. Wolffbrandt, der mener, at ordningen er skæv og skal laves om.

“Med den nuværende udligningsordning hvor kun syv kommuner betaler til resten, er der ikke tale om, at de rige betaler til de fattige, men at nogle få velstående og veldrevne kommuner betaler til alle andre. Det betyder desværre også, at det er svært at få ordningen lavet om. De store partier i folketinget har ingen interesse i at få ordningen ændret. De har simpelthen borgmesterposten i for mange kommuner, som ingen interesse har i, at udligningsordningen bliver lavet om,” mener Martin H. Wolffbrandt.

Han har i byrådet i Allerød ofte har peget på, at udligningsordningen i den nuværende form ikke fungerer.

“Det handler ikke om, at vi ikke vil bidrage. Det ligger i det konservative DNA, at de stærke skal hjælpe de svage. Den nuværende ordning, hvor ganske få kommuner bidrager og ikke kun bidrager til kommuner som har virkelig hjælp behov, men til alle de andre, bør laves om. Læg dertil at udligningsordningen ikke tager højde for, at der er ganske stor forskel på leveomkostningerne i kommunerne. Boligomkostningerne er betydeligt højere i Allerød end i mange af de kommuner vi bidrager til,” siger Martin H. Wolffbrandt.

Han mener også, at omkostningerne til udligning udgør en for stor del af den kommunale økonomi.

“I Allerød Kommune er skatten 24,3 pct. Mere end 14 pct. af skatteindtægterne går til udligning. Det betyder, at mere end tre procentpointpoint af den skat, Allerød-borgerne betaler, bliver afleveret til udligning. Den skatteprocent vi får lov at beholde selv, er kun ca. 21 pct. Det er værd at huske på, når vi synes, vi ikke får nok for vores skattekroner. Det skal der laves om på, så vi får en Robin Hood-model, hvor de rige betaler til de fattige - i stedet for en model, hvor vi skal betale til alle andre,” siger Martin H. Wolffbrandt.

Publiceret 13 November 2017 09:56

SENESTE TV