Mungo Park præsenterer ’Manning er fri’. På billedet ses teaterdirektør Lasse Bo Handberg og skuespiller Anders Budde Christensen. Foto: Jon Kort

Mungo Park præsenterer ’Manning er fri’. På billedet ses teaterdirektør Lasse Bo Handberg og skuespiller Anders Budde Christensen. Foto: Jon Kort

Teater om Chelsea Manning

Mungo Park skaber forestilling om den transkønnede whistleblower

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

Chelsea Manning blev født Bradley Manning. Hun var amerikansk soldat og blev kendt som whistlebloweren, der lækkede hundrede tusindvis af fortrolige rapporter, billeder og data om amerikansk krigsførelse og udenrigspolitik. Samlet set det største antal fortrolige dokumenter, der nogensinde er lækket til offentligheden.

I juli 2013 blev Manning kendt skyldig, og det kom til at koste 35 års fængsel. Dagen efter dommen udsendte Mannings advokat en pressemeddelelse med en bekendtgørelse om, at Manning fra nu af identificerede sig som kvinde. Bradley var blevet til Chelsea: “Jeg er Chelsea Manning. Jeg er kvinde.”

I foråret 2014 tillod de militære myndigheder efter flere selvmordsforsøg, at hun kunne skifte juridisk køn og påbegynde hormonbehandling.

Som en af sine sidste præsidentgerninger benådede Barack Obama Manning. Hun blev løsladt 17. maj 2017. Nu er hun fri. Efter sin løsladelse har den transkønnede Chelsea bl.a. prydet forsiden af Vogue.

Soloforestilling

Sådan beskriver Mungo Park Mannings historie, og det er med kun ét menneske på scenen og med titlen 'Manning er fri', at Mungo Park nu vil fortælle historien om den tidligere amerikanske soldat. Det bliver dermed skuespiller Anders Budde Christensens første soloforestilling:

Læs også: Ros og stjerner til 'Fritz Hansen Folket'

“Historien om Chelsea Manning fascinerer og undrer mig voldsomt, fordi den handler om et etisk mirakel. Det er jo en arv efter 2. verdenskrig og Nürnbergprocessen, at selvom noget er stadfæstet ved lov, så er det ikke nødvendigvis moralsk. Manning forsøgte at handle efter den ånd, loven var lavet i - hun brød reglerne og fik en straf for det. I processen forandrede hun sig selv og verden totalt. Så det er en fortælling, om sandheder, der vil ud. Om kamp, selvopofrelse og genfødsel – om at holde fast i, hvad man virkelig tror på. En fortælling om enten en martyr, en utaknemmelig forræder eller et helt almindeligt menneske,” siger han.

Monologer kan noget helt særligt, pointerer teaterchef Lasse Bo Handberg og tilføjer:

“Manning er en enormt interessant og særlig historie, som både er umiddelbart fascinerende, og som siger en masse om vores tid. Storpolitik, identitet, køn, overvågning, loyalitet, iloyalitet og en masse andre emner vælter ud af den her historie. Jeg glæder mig meget til at se Anders folde historien om Manning ud i en soloforestilling. Monologer kan noget helt særligt, synes jeg. Skuespilleren alene på scenen i dialog med publikum. Det er mig bekendt den første monolog på Mungo Park i mange, mange år. Da jeg startede på teatret i sommer, spurgte jeg ensemblet, hvilken soloforestilling de drømte om at lave. Anders fortalte om Manning - og jeg var hurtigt solgt. Så nu er vi i gang med at finde vejen ind i denne væsentlige historie. Til januar sender vi Anders til New York for at tale med nogen af dem, der har været tæt på historien. Ja, måske endda for at møde hovedpersonen selv.”

Der er premiere 10. marts 2018 på 'Manning er fri'. Forestillingen er berammet til at spille på Mungo Park i marts og på Betty Nansen Teatret i maj.

Publiceret 01 December 2017 11:45