Syv af de ni borgmestre, der i fredags mødtes med økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl-Bille, ved et tværkommunalt topmøde om en mindre afstand mellem kommune og udsatte borgere.

Syv af de ni borgmestre, der i fredags mødtes med økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl-Bille, ved et tværkommunalt topmøde om en mindre afstand mellem kommune og udsatte borgere.

Opråb fra Längerich og otte andre borgmestre:

Sæt fokus på borgeren i én plan

Afstanden skal mellem borger og kommune skal mindskes, og derfor skal lovgivningen lempes. Det mener borgmester Karsten Längerich (V) sammen med otte andre nordsjællandske borgmestre

Af
Helene Stolle

Det var Galaksen i Værløse, der dannede rammen om et stor tværkommunalt møde i fredags. Her mødtes borgmestre og embedsmænd fra ni hovedstadskommuner sammen med økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl-Bille og faglige organisationer, som arbejder for udsatte borgere. Sammen skulle de gøre status på frikommuneforsøget 'Én borger -én plan'.

“Kontakten til kommunen skal ikke gå gennem flere forskellige sagsbehandlere, der hver lægger en plan for borgeren. I stedet skal vi give familien eller borgeren én samlet indgang hos én sagsbehandler og koordinere indsatserne i én samlet plan. Når vi gør det enkelt, giver vi borgeren plads til at være aktør i eget liv, og det må nu engang være målet”, lød det fra Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen, da han åbnede fredagens møde.

Fik du læst: Natteravnenes ilddåb i Allerød

Og erfaringerne er gode, for den midlertidige mulighed, frikommuneforsøget har givet de ni kommuner for at arbejde på tværs af regler og myndighedsområder, har haft stor betydning for de udsatte borgere i kommunerne. Derfor er de ni borgmestre heller ikke i tvivl om, at det fremover bør være muligt at arbejde sådan. 

“Med den nuværende lovgivning er risikoen, at de udsatte borgere, vi forsøger at hjælpe, ikke nødvendigvis ser kommunen som en hjælpende hånd, men derimod som endnu en udfordring, der komplicerer deres liv og hverdag”, siger borgmester Karsten Längerich og fortsætter:

”Borgerne savner gennemsigtighed, de ønsker forståelse for netop deres situation, og de ønsker at blive involveret, så de selv kan være med til at tage styringen. Det kan vi ændre på ved at gøre de erfaringer, vi som frikommuner har gjort til permanente ændringer”, understreger Karsten Längerich.

Godt samarbejde

Om kort tid præsenterer regeringen en ny sammenhængsreform, der blandt andet skal mindske afstanden mellem borgeren og kommunen, men de ni nordsjællandske borgmestre mener fortsat, at der skal lempes nogle begrænsninger i lovgivningen.

Fik du læst: Konkurrence: Vind billetter til Cirkus Baldoni

“Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag. Udsatte borgere har ikke brug for mange handleplaner, mange indgange til kommunen og mange kontaktpersoner. De har brug for én indgang, én handleplan og én kontaktperson”, lyder det fra de ni borgmestre, der samtidig understreger, at der er blevet lyttet til deres erfaringer.

“Med regeringens udspil oplever vi, at ministerierne og regeringen har lyttet til os, og det vil vi gerne takke for. Vi har haft et godt og konstruktivt løbende samarbejde både med Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Men vi er ikke i mål endnu”, slår Längerich fast.

Frikommuneforsøget

I det såkaldte frikommuneforsøg har Allerød og otte andre kommuner fået fritagelser fra en række lovgivninger. Fritagelsen er blevet brugt til at tilbyde én samlet plan og én sagsbehandler, hvor lovgivningen har krævet flere adskilte planer og adskilte sagsbehandlere.

De ni borgmestre der fredag mødtes på årskonvent for Frikommunenetværket – én borger, én plan var Benedikte Kiær (C), Karsten Längerich (V), Jesper Würtzen (A), Thomas Lykke Petersen (A), John Schmidt Andersen (V), Ole Bondo Christensen (A), Anders Gerner Frost (G), Steffen Jensen (A), Kirsten Jensen (A)

Publiceret 20 March 2018 10:25