Rasmus Keis Neerbek.

Rasmus Keis Neerbek.

DEBAT:

Urimelige vilkår for skolerne

Rasmus Keis Neerbek, Enhedslisten i Allerød

Et fiktivt scenarie: En skole i Allerød planlægger nu året. På 4. årgang er der 58 elever, hvilket giver 3 klasser. Skemaerne er lavet, man har ansat lærere til at dække fagene osv. Da skolen starter efter ferien, er en elev stoppet, da familien er flyttet til Jylland. Efter 3 uger stopper endnu en elev, da der pludselig bliver plads på den friskole, familien længe har ønsket.

Dette sker inden 5. september. Pludselig er det muligt at danne 2 kæmpeklasser med 28 elever i hver. Og værre endnu, så har byrådet netop vedtaget, at skolernes budget efterreguleres på denne dato.

6. september har skolelederen nu økonomi til 1,5 lærerstilling færre end planlagt. Det giver 2 muligheder. Man sammenlægger klasserne, opsiger lærer, velvidende at opsigelsesvarsler minimum kræver 3 måneders ekstra løn. De resterende lærere kan muligvis ikke dække fagene, så hele fagfordelingen for resten af skolen skal korrigeres. Den alternative mulighed er, at man spænder livremmen ind, fortsætter med de eksisterende klasser, og så må pengene tages fra… ja hvad??

Det utrolige er, at byrådet har gennemført dette som en effektivisering. Man mener det er en besparelse der kan gennemføres uden konsekvenser for borgerne!

Enhedslisten stillede forslag om at udtage dette punkt, da vi bestemt ikke mener at ovenstående scenarie er uden konsekvenser. Desværre stod vi alene med det synspunkt.

Vi håber naturligvis, at eksemplet forbliver fiktivt, men det er en risiko, vi ikke mener er rimelig. Ro omkring skolernes budgetter er afgørende for at sikre arbejdsro. Det fortjener både vores elever og medarbejdere.

Publiceret 31 May 2018 09:36