Grete Hermansen har fem børnebørn, og netop nu er oldebarn nummer to i vente. ”Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet 80 år, men så alligevel ikke… ”, siger hun. Foto: Anne Lønstrup

Grete Hermansen har fem børnebørn, og netop nu er oldebarn nummer to i vente. ”Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet 80 år, men så alligevel ikke… ”, siger hun. Foto: Anne Lønstrup

Grete er en efterspurgt dame

Hele Allerøds huspianist, 80-årige Grete Hermansen, rykker ud med sit Roland keyboard til guldbryllupper, kirkesang, visesang, plejehjem, generalforsamlinger og meget mere

Af
Anne Lønstrup

”Inden jeg går i seng om aftenen, tager jeg et lille stykke musik ved flygelet, før jeg går ovenpå.”

Sådan siger 80-årige Grete Hermansen om den beskæftigelse, der både er hendes levebrød og passion. Klaverspillet. Et kig i hendes sprængfyldte Mayland-kalender viser, at arrangementerne ligger tæt. De fleste finder sted i Allerød, hvor hun har boet de sidste 60 år, men hun kører også jævnligt til Furesø og til Uldum Højskole for at underholde med sine evner ved tangenterne.

”Tit har jeg siddet ved klaveret i syv timer i træk. Pauser er jeg ikke så god til, men jeg har jo klaret det i stiv arm og har aldrig følt mig stresset, det skyldes nok, at jeg er god til at planlægge” siger Grete Hermansen.

Kun én gang fik hun lidt nerver på og varme i hænderne, da hun kom til at kigge ud over en sal med 250 mennesker.

”Men jeg kan jo ikke spille med våde eller svedige hænder, så jeg sagde til mig selv, at jeg ikke ville være nervøs, for folk kan lide min musik, og siden har jeg ikke været ramt af nerver.”

Selvlært som pianist

Hun medbringer nodehæfter til sine engagementer. Men ofte bliver de i tasken, for Grete spiller efter gehør. Det har hun altid gjort. Hendes far, der var mejeribestyrer i midtjyske Skals, spillede klaver og harmonika. Og hendes faster var organist i byen gennem 65 år. Så musikken ligger i generne.

Grete Hermansen er uddannet dekoratør og skiltemaler. Hun kom med sin mand, Jens, til Allerød, da de var ganske unge. Han var soldat, mens hun arbejdede som dekoratør i København. Hjemme i Allerød pyntede hun vinduet i Fru Petersens tobaksforretning på Kollerødvej, og som tak stillede Fru Petersen en lejlighed til rådighed. Jens og Grete fik tre sønner, og hun gik hjemme, da børnene var små.

Det musikalske har altid været en del af livet i hjemmet. Men det udviklede sig, da hendes ældste søns klasselærer fra Vassingerød Skole spurgte, om Grete ville akkompagnere børnenes sang. Forespørgslen kom fra den navnkundige Fru Lund, som har lagt navn til Fru Lunds Hus ved musikskolen.

Inden længe kom musikken til at fylde mere og mere. Grete Hermansen mødte også Tove Rasmussen, der fik hende med som pianist i Lillerød-revyen gennem 19 år. Snart spillede hun også til borgmester Oskar Jensens ’Syng Sammen’-arrangementer, der begyndte hjemme i hans dagligstue. Det voksede sig hurtigt større og flyttede til sidst til Engholmskolen, hvor Grete i år har spillet til den 39. sæson.

En avisartikel kan ikke rumme hele Grete Hermansen musikalske cv. Men i kort udgave kan det fortælles, at hun har spillet med Visens Venner, på plejehjem, til morgensang på rådhuset og til uddeling af lederprisen, til Kvicklys generalforsamling, hos Ældresagen og til talrige private fester. De mange engagementer vokser til traditioner, og Byens Huspianist elsker sit job.

Kamp om klaveret

Da Grete Hermansens mand, Jens, døde af kræft i 1997, hjalp musikken hende.

”Musikken fik mig videre i livet. Den holdt mig i gang, og den holder mig glad,” konstaterer hun.

Hun mødte sin kæreste, Jørgen, der spiller violin, via musikken. De har rejst sammen, og han har hjulpet hende med at anlægge en have med vandbassin, køkkenhave, drivhus og bede med blomster og natursten.

Det blå træhus på Lyngevej er en historie i sig selv, for det var en ruin, da hendes tre drenge købte det til hende og satte det i stand fra A til Z. Havens store træer blev fældet, der kom kviste på taget og gulvvarme i stueplan.

Grete Hermansen lagde selv fliser og klinker i køkken og badeværelse, for hendes hænder vender også rigtigt, når det gælder arbejdet i hus og have. Når tiden er til det, maler hun billeder med motiver fra bl.a. rejserne med Jørgen. Men det vil altid være klaveret, der står i centrum. Således møder hun hvert år op til fætter-kusine fest i Jylland, hvor der bliver spillet hele weekenden igennem:

”Ved de lejligheder, er vi tre, der kæmper om klaveret,” smiler Grete Hermansen. ”Jeg kan slet ikke leve uden musik. Jeg håber, at den dag, jeg slutter livet, bliver det henover klaveret.”

Publiceret 03 June 2018 05:30