Seniorer mellem 55 og 75 år kan nu igen melde sig til forløbene 'Hold hjernen frisk' på Allerød Bibliotek. Foto: Mostphotos.com

Seniorer mellem 55 og 75 år kan nu igen melde sig til forløbene 'Hold hjernen frisk' på Allerød Bibliotek. Foto: Mostphotos.com

’Hold hjernen frisk’ vender tilbage til efteråret med to nye forløb

Allerød Bibliotek starter to nye hold af det populære aktivitetsforløb for seniorer op til efteråret

Det populære aktivitetsforløb 'Hold hjernen frisk', der kombinerer litteratur, bevægelse og socialt samvær for seniorer på en ny og meningsfuld måde, vender tilbage til efteråret. Den 12. juni åbner tilmeldingen på Allerød Bibliotek - og den løber frem til 1. juli. 

Målet med projektet er få flere seniorer til at leve et aktivt liv længere, og forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er afgørende for at holde os selv og vores hjerner friske.

Fik du læst: Fru Lunds villa reddet: Nedrivningsplaner sat på hold

De to nye hold, 'Tænkepauser' og 'Japansk skovbadning og Murakami', bygger videre på succesen fra sidste efterår i 2017, hvor 30 deltagere holdt hjernen frisk ved at trave i skoven, rulle på gulvet og læse historier. Fordybelsen i litteraturen er i fokus og danner rammen om fysiske aktiviteter og socialt samvær.

”Med deltagelsen i pilotprojektet har vi fået en unik mulighed for at undersøge effekten af at kombinere fordybelsen i litteraturen, som vi kender den fra vores traditionelle læsekredse, med den fysiske udfoldelse. Det er vores klare ønske, at vi gennem dette projekt kan bidrage til udviklingen af redskaber til at holde hjernen frisk længere, så flere seniorer kan leve et langt og aktivt liv”, siger Anne Thunbo og Lise Falck Hansen, der står bag udviklingen af de mange forløb på Allerød Bibliotek.

Tænkepauser og yoga

Forløbet 'Tænkepauser' tager udgangspunkt i bogserien af samme navn fra Aarhus Universitetsforlag. Her formidler danske forskere på få sider deres viden om et emne i en let tilgængelig form.

Hver uge fokuseres på et nyt emne. Deltagerne varmer op med hjemmelæsning af en 'Tænkepause' som forberedelse til samtalen. De mødes derefter på biblioteket, hvor bibliotekar Anne Thunbo læser en novelle højt, som knytter sig til ugens tema.

I den efterfølgende dialog er der mulighed for at reflektere over det læste, afprøve påstande og synsvinkler og få udvidet sin horisont.

Fik du læst: Gerth og Sus fra Blocstrød sørgede for musikken til Kronprinsens fødselsdag

Det ugentlige møde sluttes af med fysisk fordybelse gennem yoga og med muskel-og balancetræning, som ledes af Josée Linnemann, speciallæge i psykiatri, idrætsinstruktør og forfatter til bogen 'Fod på balancen'.

Det koster 200 kroner at være med i forløbet, der finder sted mandage klokken 10 til 12.30 og med opstart mandag den 20. august.

Japansk skovbadning

I forløbet 'Japansk skovbadning og Murakami' vil deltagerne mærke naturen og årstiderne på kroppen.

“I Japan har man siden 1980'erne dyrket 'shinrin-yoku' – skovbadning, principperne bag skovbadning er egentligt ret basale: Gå ud i skoven, sæt dig stille ned og 'vær', sanserne åbnes når vi finder roen i skoven og mærker naturen. Naturen vækker nysgerrighed og opmærksomhed. Og med øvelser i naturen bliver kroppen udfordret, sanserne og intellektet stimuleret og fællesskabet vækket. Med udgangspunkt i den japanske forfatter Haruki Murakamis værk 'Norwegian wood', vil vi udforske skoven og naturen omkring os. Vi vil både gå i naturen, sidde i naturen, og så længe årstiden byder os det, vil vi læse højt i naturen”, lyder det fra biblioteket.

Forløbet finder sted tirsdage klokken 15 til 17.30 med opstart tirsdag d. 21. august. Dette forløb koster også 200 kroner at deltage i. Deltager gebyr: 200 kr.

Sådan melder du dig til

Begge forløb henvender sig til de 55-75 årige, der er på vej til at forlade eller netop har forladt arbejdsmarkedet. Forløbene strækker sig over 12 ugentlige møder. Der er en begrænsning på 15 deltagere pr. forløb. Tilmelding foregår via email til holdhjernenfrisk@alleroed.dk med oplysning af navn, adresse, telefonnummer, emailadresse, alder samt det ønskede aktivitetsforløb.

hhs

Publiceret 07 June 2018 00:00