Lars Ebbesen og Henriette P. Hansen er vilde med Haveforeningen Enghaven i Allerød

Lars Ebbesen og Henriette P. Hansen er vilde med Haveforeningen Enghaven i Allerød Foto: Anne Lønstrup

Livet i Haveforeningen Enghaven er noget helt særligt

Sidste sommer regnede interessen for en nyttehave i bund. Denne sæson har budt på sol, varme og nye medlemmer i Haveforeningen Enghaven i Allerød

Af
Anne Lønstrup

Hvis nogen skulle have brug for gode argumenter for at anskaffe sig en nyttehave, så kommer de her: Du sparer udgifter til grøntsager, bær, blomster og frugt. Du tilbydes læssevis af gode råd om havedyrkning. Du får motion. Og du stresser af under åben himmel uden wifi-dækning og uden elektricitet.

Omvendt må ordensreglementet ubetinget overholdes. Det siger bl.a., at man ikke må overnatte, da det er en nyttehave og ikke en kolonihave, at man ikke må støje og grille til gene for andre, og at man ikke må lade hunde løbe løse på fællesområderne.

Sidste år druknede de gode argumenter i regn og dårligt havevejr. I alt var der haveskift i Haveforeningen Enghaven 25 gange. Men i år slår sommeren sol-rekord, og der er kommet en del nye lejere til. Netop nu er der ifølge foreningens hjemmeside 11 ledige haver.

100-vis af havekonsulenter

Kan man se fidusen i det at leje en nyttehave, koster det i Haveforeningen Enghaven i Allerød kun ca. 1.200-1.500 kroner årligt at skaffe sig et stykke jord, hvor man lade de grønne fingre få frit spil.

Lars Ebbesen og Henriette P. Hansen fra bestyrelsen viser rundt i Haveforeningen, der blev stiftet i maj 1980. Den bugner af dejlige grøntsager i sirlige rækker. Der er blomster, frugttræer, krydderurter og sågar et kunstnerisk indslag i form af en miniature vinmark. To af jordlodderne benyttes af to lokale børnehaver, og i rigtig mange af haverne er opført mindre skure og læsteder, hvor lejerne kan nyde en kop et eller andet efter endt gerning.

Det ser hyggeligt ud, og det fortæller de to rundvisere, at det er.

Når man har en nyttehave, er man nærmest selvforsynende af alt grønt sommeren igennem.

Når man har en nyttehave, er man nærmest selvforsynende af alt grønt sommeren igennem. Foto: Anne Lønstrup

"Vi høster så mange kartofler, løg, kål, jordbær, blåbær, hindbær o.s.v., at vi kan leve af dem hele sommeren. Vi kan endda dele ud af lækre, friske grøntsager til vores forældre,” siger Henriette P. Hansen.

Det er hovedsagelig hendes mand, der står for havearbejdet. Men skulle man være ny som havemand/kvinde, så vil man i Haveforeningen Enghaven ikke behøve at lede længe efter hjælp:

”Her er man omgivet af havekonsulenter i hundredevis,” griner de to.

Stor opfindsomhed

Der er dog også visse vanskeligheder i haveforeningen. Dem tager bestyrelsen sig af. Hver gang en jordlod overgår til nye hænder, sørges der f.eks. for, at bygninger, vandbassiner, lukkede hegn omkring haven og lignende bliver fjernet, hvis den forrige ejer er blevet lidt for byggeglad i forhold til, hvad ordensreglementet tilsiger.

”Der er mange, som godt kan lide at hygge sig herude, og opfindsomheden er stor. Vi har ikke elektricitet, så mange har en primus, så de kan koge vand til kaffe. Andre griller eller har øl-tønder gravet ned i jorden, men de fleste bruger nok at tage lidt mad og en termokande med hjemmefra,” siger Lars Ebbesen, der er formand for bestyrelsen i haveforeningen.

Kun få udgifter

Lejerne har en gennemsnitsalder på over 50 år, men der er også børnefamilier blandt lejerne. De fleste bor i lejlighed i Allerød. Dog er der også enkelte villaejere, som har brug for mere plads til at folde deres køkkenhaver ud, ligesom der er medlemmer af haveforeningen, som kommer kørende fra Islands Brygge, Brøndby eller Hillerød.

Hele dagen bliver der arbejdet i nyttehaverne, mens vi går rundt, ser vi mindst ti personer, der vander, graver og fjerne ukrudt.

”Ja, der er aktivitet fra solopgang til solnedgang. Vi har endda en lejer, der arbejder i mørket med lygte på hakkejernet,” smiler Henriette P. Hansen

”Man skal mindst komme og lægge nogle timer hver anden dag. Jo bedre haven bliver holdt, jo mere kan man nyde den. Frø koster ingen penge, og hvis man er lidt omhyggelig, kan man fremavle sine egne tomat- og agurkeplanter. Der er også en klub af begoniadyrkere, som udveksler knolde og gode råd,” lyder det fra Lars Ebbesen, der dog må indrømme, at det kun betaler sig at have nyttehave, hvis man ikke regner arbejdsindsatsen med.

Publiceret 18 June 2018 10:32