Jeg har altid haft en eller to hunde. For mig er hunde så ligetil og lette at aflæse, og så er det lidt sjovt, at den interesse og glæde for hunde kan føre mig frem til et nyt felt som hundezoneterapi efter så mange år som politiassistent. Det er lidt ligesom ringen bliver sluttet,” siger Iben Siff Skeltved. Foto: Anne Lønstrup

Jeg har altid haft en eller to hunde. For mig er hunde så ligetil og lette at aflæse, og så er det lidt sjovt, at den interesse og glæde for hunde kan føre mig frem til et nyt felt som hundezoneterapi efter så mange år som politiassistent. Det er lidt ligesom ringen bliver sluttet,” siger Iben Siff Skeltved. Foto: Anne Lønstrup

Tryk på hundens poter kan afhjælpe sygdom

Smerter, allergi og uhensigtsmæssig adfærd hos hunde kan behandles med zoneterapi

Af
Anne Lønstrup

hunde På en gård i Lynge bor hundezoneterapeut Iben Siff Skeltved, der tilbyder zoneterapi til hunde. Hendes egen kleiner münsterländer, Cato, tager livligt imod og stiller også beredvilligt op som model, da der skal tages foto til artiklen her, men undervejs i interviewet falder han i søvn under havebordet.

”Han får også zoneterapi en gang imellem, så ligesom han har hjulpet mig i en vanskelig overgangsfase mellem mit tidligere arbejdsliv og min nuværende, kan jeg også hjælpe ham, når det er nødvendigt,” siger Iben Siff Skeltved.

Hun blev certificeret hundezoneterapeut dette forår, og har nu sit eget firma ved navn ’Zonepote’. Når kunderne ringer, tager hun ud til dem for at møde hunden i sit eget trygge miljø. For har man nogle skavanker, bliver man ikke mere tryg ved situationen ved at blive bragt ind på en klinik.

”Der er forskning, som viser, at hunde med smerter bliver mere lydfølsomme, men i det hele taget handler det om stille og roligt at skabe et tillidsforhold til hunden. Behandlingen foregår ved, at jeg trykker på hundens bagpoter, hvor de forskellige nerver og organer kan påvirkes. Når behandlingen er i gang, er det tydeligt at se, hvornår hunden synes, det er nok. Så kan den begynde at smaske eller lægge ørene tilbage og se lidt sårbar ud, og så stopper jeg, ” fortæller Iben Siff Skeltved.

Unge og gamle, store og små hunde kan få zoneterapi. Antallet af gange afhænger af problemets sværhedsgrad. Nogle gange er én session nok. Andre gange – som med den hund, der havde fået et traume af at blive sparket i hovedet af en hest – kan det kræve flere behandlinger.

Hunden kammer over

Inden zoneterapeuten kører ud for at behandle en hund, beder hun kunden besvare en række spørgsmål om hundens helbred. Det handler om at forstå, hvad den har været ude for og ikke mindst hvornår. Går hunden med en ubehandlet sygdom, kan det sprede sig og komme til udtryk som smerter andre steder på kroppen.

”Min egen hund Cato fik en skade i sin albue. Det var en skade på hans knoglesystem, som indvirkede på hans nervesystem, så han fik et relativt højt stressniveau. Det kan gøre, at han har meget lyd på, og at han kører sig selv op og kammer lidt over. Hans stresshormoner blev aktiveret ved skaden, og det frigør kortisol, hvilket er skidt for ham,” siger Iben Siff Skeltved.

Hun fortæller, at hunde også kan føler sig presset af at skulle være alene hjemme og at deres stress ofte handler om frygt, som kan afhjælpes.

En piskesmældslæsion kan også ændre en hunds adfærd, så den bliver opfarende, gøende og fremfusende f.eks. overfor katte i haven. Det er værd at vide, at en hund kan få piskesmæld som følge af ryk i halsbåndet.

”Alle disse lidelser kan behandles og lettes med zoneterapi, hvor man kan gå ind og rette op på og afbalancere immunforsvaret,” fortæller hun.

En ring sluttes

Når Iben Siff Skeltved valgte at tage uddannelsen som hundezoneterapeut skyldtes det, at hun ikke længere kunne arbejde som politiassistent. Den profession havde hun været i siden ungdommen, men to gange blev hun kaldt ud for at hente og anholde psykiske syge borgere, og især den ene gang følte hun sig så truet, at oplevelsen satte sig i hende som et traume, der senere blev diagnosticeret som posttraumatisk stress.

I første omgang blev hun forflyttet til andet arbejde, og i ti år fungerede hun som motorsagkyndig. Men senere blev Iben Siff Skeltved kaldt ind til terrorbevogtning, og en julenat på vagt foran den israelske repræsentation i København gik det op for hende, at hun måtte vælge en ny livsbane, hvis politiopgaverne ikke skulle gøre yderligere skade på hendes helbred.

”Den del af mit politijob, som jeg altid havde været gladest for, var, når jeg kunne bistå med omsorg og nærvær i forhold til ofre for forskellige hændelser. Som ung læste jeg til sygeplejerske i halvandet år, inden jeg gik ind i politiet. Og de to ting i kombination fik mig til at søge i en ny retning. Her faldt jeg over uddannelsen som hundezoneterapeut,” fortæller hun.

Den holistiske tilgang til behandling, som denne form for terapi arbejder med, vækker stor glæde i Iben Siff Skeltved. En følelse der ligger meget langt fra den angst og stress, som politijobbet til sidst provokerede.

”Jeg fik min første hund, da jeg var 14 år, og han hjalp mig igennem nogle temmelig vanskelige teenageår. Jeg har altid haft en eller to hunde. For mig er hunde så ligetil og lette at aflæse, og så er det lidt sjovt, at den interesse og glæde for hunde kan føre mig frem til et nyt felt som hundezoneterapi efter så mange år som politiassistent. Det er lidt ligesom ringen bliver sluttet,” smiler hun.

Når Iben Siff Skeltved valgte at tage uddannelsen som hundezoneterapeut skyldtes det, at hun ikke længere kunne arbejde som politiassistent. Foto: Anne Lønstrup

Når Iben Siff Skeltved valgte at tage uddannelsen som hundezoneterapeut skyldtes det, at hun ikke længere kunne arbejde som politiassistent. Foto: Anne Lønstrup

Publiceret 08 July 2018 07:15