Mathilde Helbo Larsen sikrede sig det første danske verdensmesterskab ved VM 2018 i Rope Skipping i Shanghai. Her ses hun hjemme i haven med medaljerne om halsen. Foto: Anne Lønstrup

Mathilde Helbo Larsen sikrede sig det første danske verdensmesterskab ved VM 2018 i Rope Skipping i Shanghai. Her ses hun hjemme i haven med medaljerne om halsen. Foto: Anne Lønstrup

Verdensmesteren efter triumfen: Jeg elsker træning

18-årige Mathilde Helbo Larsen fra Lillerød Rope Skipping Team elsker sin sport

Af
Anne Lønstrup

vm Mathilde Helbo Larsen var syv år, da hendes forældre sagde, at hun skulle gå til en eller anden sport. Sammen med veninden Anna begyndte hun til sjipning – eller rope skipping, som sporten kaldes. Det var sjovt, og efter to år på begynderholdet, stillede de op til konkurrencer, hvor de "vandt rigtig meget", som Mathilde beskriver deres entré i de mere seriøse rækker.

Tirsdag aften vendte den 18-årige gymnasieelev tilbage til sit hjem på Lyøvej i Allerød fra VM 2018 i Shanghai. Hun medbragte en guldmedalje og to sølvmedaljer og er nu verdensmester i overall i Rope Skipping.

For Mathilde er sporten blevet en passion. Hun har det decideret dårligt, når der er lukket for træning i to uger i begyndelsen og slutningen af sommerferien. Normalt tager hun hver dag afsted til boldhallen på Lillerød Skole – "mit andet hjem", som hun kalder det - enten for selv at træne eller for at træne andre sjippe-talenter.

"Jeg elsker træning. Det er det bedste. Vi er som én stor familie i Lillerød Rope Skipping Team. Jeg synes, at det er så fedt, og allerede dagen efter jeg kom hjem fra VM i Shanghai, sjippede jeg inde i stuen. Der er hele tiden nye ting, man kan lære," siger hun.

Familien på afstand

Mathilde er også gymnasieelev og skal til at begynde i 3.g på Allerød Gymnasium. Og så er hun ældste datter i en familie med mor far og tre børn. Forældrene bakker op om datterens sport, men de kender også deres plads:

"Mathilde vil ikke have familien for tæt på, når hun stiller op i de store internationale konkurrencer, så vi rejser med for vores egen skyld. Vi er til stede i hallen for at støtte, men vi skal holde os på afstand, så Mathilde kan fokusere på konkurrencen. Vores kontakt består i en sms med et 'held og lykke' aftenen før konkurrencen," siger Karina Helbo.

For Mathilde gælder det om at kunne lukke alting ude for at være fuldt koncentreret om, hvad der skal ske.

"Under en konkurrence har jeg brug for fokus og for at være helt inde i mig selv. Jeg kan godt lide, at mine forældre og mine søskende sidder og kigger på, men de skal være på afstand. Så har jeg en veninde fra klubben, som følger mig konstant, og som råber opmuntringer til mig," siger Mathilde Helbo.

Hendes største modstander er det mentale.

"Det sværeste ved at sjippe på mit niveau er, at jeg bliver så nervøs, når jeg står og venter, lige inden jeg skal ud på gulvet."

Hun fortæller, at hendes tov knækkede, lige som holdet skulle til at tage af sted til Shanghai. Det var ikke så godt, for et sjippetov er personligt, og man har det længe ad gangen:

"Jeg kender mit tov, og man har et forhold til det, hvor man spørger sig selv: Hvordan er tovet i dag? Jeg har ét til min serie og et andet, som er tyndere og kortere til speed."

Nej til slik og alkohol

Som Rope Skipper må Mathilde ikke spise slik på konkurrencedage. Hun må heller ikke drikke alkohol i tre uger op til en konkurrence. Det har foreløbig kostet hende to gallafester på gymnasiet, og kommer formentlig til at koste hende gallafesten i 3.g også.

"Man kan ikke tage så meget som en tår alkohol - ikke engang et lille sip – og man skal tidligt hjem. Så der er jo ting, man går glip af som ropeskipper. Heldigvis går jeg i klasse med to fra mit hold, som har det på samme måde. Det ville være lidt 'nederen', hvis man var den eneste," siger hun.

Nye mål

Sejren i Shanghai har fået Mathilde Helbo Larsen til at indse, at hun og kammeraterne fra Lillerød Rope Skipping Team måske kan nå længere, end de troede. Som hold opnåede de en 7. plads. Målet til næste års EM er en endnu bedre placering.

Udover det har hun ambitioner som træner. Hun nyder, når det lykkes at lære sine tricks fra sig til andre og se dem forbedre sig. Nu er det lykkedes hende selv at blive verdensmester. Hvis hun kunne hjælpe en anden til at opnå det samme, ville hun være meget stolt.

Publiceret 10 August 2018 05:30