Den pædagogiske markedsdag på Lynge Skole foregik også udendørs. Privatfoto

Den pædagogiske markedsdag på Lynge Skole foregik også udendørs. Privatfoto

Lærerne til markedsdag: Vinduer blev åbnet på klem

Positive reaktioner på 'pædagogisk markedsdag' på Lynge Skole

Af
Michael Braunstein

skoler 'Hvis man vil hente inspiration til at lave god skole, behøver man ikke nødvendigvis at rejse langt ud i verden. Nogle gange er det nok at kigge sig omkring i de nærmeste omegne.'

Dét konstaterer Jesper Holtoug, skolekonsulent i Allerød og medarrangør af en 'pædagogisk markedsdag', der fandt sted 9. august på Lynge Skole.

'Når hverdagen i skolerne er i fuld gang, er der ikke meget tid til at se, hvad kollegerne laver. Derfor gennemførte skolerne en 'pædagogisk markedsdag', hvor lærerne fik forskellige kig ind i, hvad der foregår på Allerød-skolerne,' skriver Jesper Holtoug og fortsætter:

'Pædagogisk markedsdag kan måske lyde af gøgl og billige tilbud, men det er helt forkert. Det handlede derimod om besøg i pædagogiske boder, hvor kolleger fortalte og diskuterede særlige forløb og initiativer. 24 helt forskellige temaer, blev taget under behandling lige fra: 'Sådan programmerer du robotter med eleverne' til 'Bålmad med ambitioner'. Alle oplægsholdere var egne folk. Nogle oplæg var debatskabende, mens andre var helt konkrete og jordnære.'

At åbne vinduet på klem

Meningen med markedsdagen er at åbne vinduet på klem og give en chance for et kig ind i forskellige måder at lave skole på, påpeger Jesper Holtoug og fortsætter:

'Det skulle ikke handle om fremragende pædagogiske nyskabelser, men snarere om forskellige pædagogiske overvejelser og refleksioner over skolens daglige liv. Ikke fejlfri hurra-historier, for sådan nogle findes stort set ikke i den rigtige skoleverden, men derimod om overvejelser, tvivl, justeringer og den praktiske virkelighed, herunder lærerige fejl og fiaskoer.'

'Det var modigt af de lærere, som stillede op som markedsholdere over for deres kolleger, for det er ikke let at stille sig op foran andre fagprofessionelle. I folkeskoleverdenen er det ikke traditionen, at man stiller sig op og 'viser sig'. Men formålet med denne dag var netop at 'vise sig frem' og drøfte hvorfor man gør, det man gør. Som chefen for Skole og Dagtilbud, Dorthe Lund Nielsen, sagde i sin indledning til dagen: "Der er så ufattelig mange ressourcer, kræfter og viden i netop jer - og markedsdagen er til for at sætte det hele i spil mellem jer, så I kan udfordre og begejstre hinanden med jeres viden."

Positive reaktioner

Jesper Holtoug oplyser, at den umiddelbare reaktion på dagen har været meget positiv.

'Arrangørerne sagde på forhånd, at hvis alle gik fra dagen med en enkelt ny idé, lidt nyt til eftertanken eller et par nye vinkler på børns læring og trivsel, så har markedsdagen i Allerød været vellykket. Målt på de umiddelbare reaktioner, så var det en vellykket markedsdag midt i én af lærernes aller travleste perioder,' anfører skolekonsulenten.

En tilsvarende pædagogisk markedsdag gennemføres for alle skolepædagogerne i Allerød 24. august på fritidshjemmet Hobbitten.

Publiceret 14 August 2018 05:30