Dette dårligt vedligeholdte hus lå på Kratbjergvej helt op til skoven, men er nu til Ole Høegh Posts store fortrydelse revet ned for at gøre plads til nyt. Foto: Privat.

Dette dårligt vedligeholdte hus lå på Kratbjergvej helt op til skoven, men er nu til Ole Høegh Posts store fortrydelse revet ned for at gøre plads til nyt. Foto: Privat.

Lokalhistorisk forening: "Flere gamle huse bør bevares"

Lokalhistorisk arkiv og forening efterlyser et kommuneatlas til registrering af bevaringsværdige bygninger

Af
Anne Lønstrup

Kommuneatlas Det ændrer gadebilledet markant, når et gammelt murermesterhus bliver revet ned og erstattet med et nyt typehus.

I Allerød Kommune sker den slags nedrivninger for vilkårligt, fordi man ikke - som f.eks. Fredensborg og Frederikssund – har et kommuneatlas med registrering af bevaringsværdige bygninger.

Det mener Lokalhistorisk Arkiv og Forening, som finder det direkte deprimerende, at der på den konto hvert år forsvinder omkring 10 ældre bygninger i Allerød Kommune.

”I Allerød indgives der ca. 10 nedrivningsforespørgsler om året. Tallet er stigende, og at det overhovedet forekommer så ofte, ærgrer os,” siger formand for Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune, Ole Høegh Post.

Velhavere flytter til

Han mener, at folk river gamle huse ned uden hensyn til, om de er smukke eller bevaringsværdige.

”Engang var den typiske indbygger i Lillerød og Blovstrød håndværker. Nu flytter flere og flere velhavere til byen, og de vil have boliger af høj standard og med mere plads. Derfor er det blevet mere almindeligt at erstatte et gammelt hus med et nyt,” siger han.

For at stoppe, hvad man ser som en meget uheldig udvikling, foreslår Lokalhistorisk Arkiv og Forening, at kommunen bekoster en registrering af de ældste huse – en såkaldt SAVE-registrering. Den ville sikre kommunen et kvalificeret udgangspunkt, hver gang teknisk forvaltning modtager en ansøgning om nedrivningstilladelse.

Gammelt ønske

Ønsket om et kommuneatlas eller en SAVE-registrering er gammelt.

”Vi har efterlyst en registrering, siden foreningen så dagens lys i 1978. Dengang ekspanderede kommunen hurtigt, og mange fine bygninger forsvandt i den proces. Derfor kom et kommuneatlas hurtigt på dagsordenen, men indtil nu har der ikke rigtig nogen politikere, der tager sig af det,” siger Ole Høegh Post.

Som formand for Lokalhistorisk Arkiv og Forening kæmper Ole Høegh Post for at få Allerøds gamle bygninger registreres i et kommuneatlas. Foto: Anne Lønstrup

Som formand for Lokalhistorisk Arkiv og Forening kæmper Ole Høegh Post for at få Allerøds gamle bygninger registreres i et kommuneatlas. Foto: Anne Lønstrup

Et kommuneatlas med en registrering og klassificering af kommunens gamle bygninger ville give fortalerne for bevaring større gennemslagskraft:

”Som det er nu, indgiver man blot en nedrivningsansøgning til Allerød Kommune. Kommunen sender alle nedrivningsønsker til Lokalhistorisk Arkiv og Forening og til Nordsjællands Folkemuseum, og vi kan så gå i forbøn for et hus, hvis vi mener, det bør bevares. Men problemet er, at der ikke rigtig er nogen, der retter sig efter vores indsigelser,” siger Ole Høegh Post.

Markante arkitekter

Efter Lokalhistorisk Arkiv og Forenings mening, er alle bygninger fra før 1940 er værdige til en registrering:

”I Lillerød har markante arkitekter gennem tiden har lavet nogle meget fine ting i, som er bevaringsværdige nu. Det er navne som Georg Jensen og Rolf Schrøder. Men så sent som i foråret er et ualmindeligt smukt gammelt hus tegnet af Rolf Schrøder blevet jævnet med jorden. Det er deprimerende at se på,” siger Ole Høegh Post.

Han nævner Ny Allerødgård, den gamle del af Lillerød Skole og den gamle brugsforeningsbygning som andre eksempler på gode bygninger, der i dag er væk. Og netop nu er der indsendt nedrivningsforespørgsel på et to-familiers hus, som har været teglværkbestyrerbolig. Et sundt og pænt hus med historisk værdi, vurderer Lokalhistorisk Arkiv og Forening.

Publiceret 17 August 2018 05:15