'Meget godt i vente' hedder den bog, som forfatterne Bodil Bøgh og Christina Fich Jensen har skrevet om overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Pressefoto

'Meget godt i vente' hedder den bog, som forfatterne Bodil Bøgh og Christina Fich Jensen har skrevet om overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Pressefoto

Der er mange måder at blive ældre på

Ny bog består af 12 portrætter, hvor danskere over 65 år fortæller om overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse

Af
Anne Lønstrup

SENIOR Nogle kan ikke vente til den dag, de stempler ud fra arbejdspladsen for sidste gang.

Andre frygter, hvad tiden på den anden side af arbejdslivet vil bringe.

Bogen ’Meget godt i vente’ bringer en vifte af forskellige stemmer med forskellige syn på, hvordan de vil gå alderdommen i møde og på, hvad der er svært og rart ved at blive ældre.

”Vores pensionsalder er meget mere flydende i dag, end den var tidligere. Nogle af de 12 personer, vi har talt med til bogen, er gået på efterløn, nogle er blevet ved med at arbejde, til de var 70 og andre har fundet sig en ny karriere. For de fleste er der ”Meget godt i vente”, uanset om arbejdslivet fastholdes, et nyt arbejdsliv påbegyndes, eller tiden bruges på helt andre interesser,” siger den ene af bogens forfattere, Bodil Høgh, som er bosat i Allerød.

Hun er ligesom sin medforfatter, Christina Fich Jensen, ansat i Slots- og Kulturstyrelsen. De er i forbindelse med deres arbejde blevet uddannet coach hos Sofia Manning, hvor de specialiserede sig i coaching med fokus på 60+ og jævnligt holder foredrag om overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Nu debuterer de som forfattere til bogen ’Meget godt i vente’, der er udkommet på Forlaget Mellemgaard.

Fleksibilitet er kodeordet

Bodil Høeg og Christina Fich Jensen håber, at eksemplerne i deres bog kan være til inspiration – specielt for folk i 50erne, som er begyndt at tænke over, hvad livet efter arbejdslivet skal byde på.

”Der udgives så mange bøger med kendte, hvor vi har valgt at sige, at det måske kunne appellere bredt at høre, hvad helt almindelige ældre danskere har gjort sig af tanker. Nogle af dem ser tilbage på overgangen fra arbejdsliv til pension, mens andre står foran at skulle pensioneres. Det er meget forskellige mennesker, og de er blevet pensioneret i forskellig alder,” siger Bodil Høgh.

Hun håber, bogen vil kunne give et bidrag til samfundsdebatten om at blive ældre i Danmark.

”Vi vil gerne appellere til, at både samfund og virksomheder tænker fleksibelt og er åbne for, at der kan være mange måder at trappe ud af arbejdslivet på. Vi ældes forskelligt, og man bør på politisk niveau og på arbejdspladserne diskutere, hvordan man finder frem til mere fleksible måder at trappe ud af arbejdslivet på,” siger hun.

De to forfattere vil komme forbi Bog & Ide i Allerød lørdag 13. oktober kl. 11.30 for at fortælle om bogen.

Publiceret 04 October 2018 07:00