"Vi løber for børn med gigt" står der på de t-shirts, som Dikte og Signe løber med på Skolernes Motionsdag fredag 12. oktober. Foto: Anne Lønstrup

I dag er det Skolernes Motionsdag: Signe og Dikte løber for børn med gigt

Signe og Dikte og deres kammerater på Lynge Skole løber på Skolernes Motionsdag med t-shirts fra GBF, som er Gigtramte Børns Forældreforening

Af
Anne Lønstrup

Skolernes Motionsdag 12. oktober falder i år samme dag som International Gigtdag.

Der er mange ting, som bliver anderledes, når ens barn får gigt. Specielt mens barnet er nydiagnosticeret, er Gigtramte Børns Forældreforening guld værd

Derfor har Stina Mikkelsen og Anders Vejby Mikkelsen fra Lynge taget initiativ til at skaffe t-shirts fra Gigtramte Børns Forældreforening. Dem vil eleverne fra 5. A og 2. B på Lynge Skole løbe i. Håbet er, at nogen vil få lyst til at donere penge til foreningens arbejde i forbindelse med motionsdagen.

Stina og Anders er forældre til Dikte på otte år og Signe på 11 år. Begge er ramt af børnegigt, som tidligere - fortæller Anders Vejby Mikkelsen - kunne gøre børn til krøblinge eller gøre dem blinde. I dag er det en lidelse, som heldigvis kan reguleres med medicin, så børnene nogenlunde kan have en hverdag som andre børn.

Foreningen er guld værd

”For tiden har Dikte næsten ingen symptomer, mens Signe har skiftet medicin og stadig venter på, at den kommer til at virke bedre. Dikte kan løbe, men kan godt være lidt brugt om aftenen. Signe kan løbe på gode dage, men hvis hun er fysisk aktiv mange dage i træk, så koster det,” fortæller Stina Mikkelsen.

De to piger kan begge opleve at vågne med stive led, der gør ondt, indtil de er arbejdet varme. Men sygdommen forhindrer ikke pigerne i at gå til svømning og ridning, for stærke muskler er gode at have, også når man er gigtramt.

Dikte var to et halvt år, da hun en morgen ikke ville gå mere på grund af smerter, mens Signe var over børnehavealderen, da en ultralydsscanning konstaterede børnegigt. Hvert år er der i Danmark 150 børn, som diagnosticeres med gigt. Det er en sygdom, hvor ledhinderne angribes af barnets eget immunsystem. Nogle af børnene vokser med alderen fra sygdommen.

”Der er mange ting, som bliver anderledes, når ens barn får gigt. Specielt mens barnet er nydiagnosticeret, er Gigtramte Børns Forældreforening guld værd. Man står jo der og er ret forskrækket som familie, og der er det rart at få kontakt til andre forældre til børn med gigt,” siger Anders Vejby Mikkelsen, som fortæller, at familien trods sygdommen står på ski. I sommer var de også på minicykelferie på Samsø. Dog med korte dagsture og fast base ét sted.

Publiceret 12 October 2018 05:00