Foto fra efterårs-campen på Sandholm: DGI Nordsjælland.

Foto fra efterårs-campen på Sandholm: DGI Nordsjælland.

Flygtningebørn fik pulsen op

En uge med fællesskab, smil og masser af fysisk udfoldelse på asylcenter Sandholm

flygtningebørn I efterårsferien fik frivillige fra Allerøds foreningsliv pulsen op på 50 flygtningebørn, da DGI og Dansk Røde Kors afviklede en idrætscamp på asylcenter Sandholm. Det blev en uge med fælleskab, smil og maser af fysisk udfoldelse.

"Børn har brug for basale ting som føde, tøj og husly for overleve, men de har behov for bevægelse og leg for at leve. Og for flygtningebørn er legen, fælleskabet og sporten en måde at hele psykiske sår og ar på sjælen på," siger asylcamp-leder Peter Bennett fra DGI Nordsjælland.

Hver dag har knap 50 børn fra Center Sandholm og Center Gribskov været med til at lege og lave sport med et dusin frivillige instruktører fra AFK, LB, Allerød Skakklub, Karlebo Frisbee-Golf Klub, Naturaktiv, FDF Alsønderup, DGI Nordsjælland Løb, DGI Fodbold og DGI Street Handball.

Hver dag var der tre faste idrætsspor i form af fodbold, dans & bevægelse og udeliv - samt en del 'popup' idræts-workshops. Og særligt udeliv, som foregik i Tokkekøb Hegn, var et stort hit.

"Det har været fedt at se lokale instruktører i sammenspil med flygtningebørnene - og særligt at se, hvordan snobrødsbagning og udeliv begejstrede børnene," fortæller Peter Bennett.

Sover bedre

"Når man som flygtning kommer til Danmark med mange problemer i baggagen, så er det en fantastisk for dem at blive taget imod med venlighed, fællesskab og aktivitet," siger aktivitetsleder Lisbeth Eckhardt-Hansen fra Dansk Røde Kors Asyl og fortsætter:

"De sover bedre om natten, det styrker sammenholdet blandt børn på asylcenteret, og så har sport sit helt eget universelle sprog, som gør, at de med et smil på læben får sved på panden."

De deltagende flygtningebørn er alle flygtet alene eller med familien fra krig og/eller brutale styrer i Afghanistan, Eritrea, Somalia, Iran, Syrien og Nordafrika. Knap 15 af de i alt 50 børn er flygtet alene.

"En camp som denne har stor værdi for de hårdt prøvede flygtningebørn. Både for deres nuværende situation, men også på længere sigt, hvor de kan se at sport og udeliv kan være en god og helende aktivitet," påpeger Lisbeth Eckhardt-Hansen.

Julecamp

Campen har været så stor en succes, at banen for en idrætscamp i juleferien allerede er kridtet op. Her kommer flygtningebørnene til at stifte bekendtskab med vinter-udeliv, boldspil, dans og meget mere.

"Både børn og instruktører glæder sig allerede," siger Peter Bennett og opfordrer både frivillige og foreninger i hele Allerød til at være med, uanset om de kan deltage i en time eller alle dage. Og uanset om de kan undervise i fodbold eller discgolf. Interesserede kan skrive til: peter.bennett@dgi.dk for mere info.

"Grundlæggende vil børnene bare gerne have pulsen op på en sjov måde, og med nærværende instruktører," siger Lisbeth Eckhardt-Hansen, der i den forbindelse efterlyser sportsko og sportstøj, da flygtningebørnene har efterladt deres eget under flugten.

Hvis man har noget i overskud, kan man smide det forbi den døgnbemandede vagt på Center Sandholm. Lægger man det i en almindelig Røde Kors tøjcontainer, går effekterne ikke til flygtningebørnene på Sandholm.

mik.

Foto fra efterårs-campen på Sandholm: DGI Nordsjælland.

Foto fra efterårs-campen på Sandholm: DGI Nordsjælland.

Publiceret 21 October 2018 05:30