Chancen for at overleve et hjertestop afhænger i høj grad af, om der er mennesker i nærheden. Samtidig øges overlevelsesraten med mellem 50 og 70 procent, når der anvendes en hjertestarter, hvilket understreger vigtigheden af flere døgntilgængelige hjertestartere. Foto: Hans Søndergaard

Chancen for at overleve et hjertestop afhænger i høj grad af, om der er mennesker i nærheden. Samtidig øges overlevelsesraten med mellem 50 og 70 procent, når der anvendes en hjertestarter, hvilket understreger vigtigheden af flere døgntilgængelige hjertestartere. Foto: Hans Søndergaard

Hjerteforeningen: Nye hjertestartere gør det nemmere at redde liv

Matas og Hjerteforeningen opsætter nu døgntilgængelige hjertestartere ved 28 Matas-butikker

hjertestartere Et mangeårigt samarbejde mellem Hjerteforeningen og Matas - der har hovedkontor i Allerød - kommer nu helt konkret befolkningen i en række byer til gode: 28 nye hjertestartere bliver sat op på facaderne af Matas-butikker i hele landet.

Placeringerne er valgt ud fra en lav koncentration af døgntilgængelige hjertestartere i området. Medarbejderne bliver samtidig instrueret i at anvende hjertestarterne samt i at give hjertemassage, så de er klar til at yde førstehjælp, når uheldet er ude.

Det tryghedsfremmende initiativ er finansieret af overskuddet fra salget af et populært gavevedhæng designet i samarbejde med Hjerteforeningen i forbindelse med julen 2017, oplyses det i en pressemeddelelse.

Stolthed hos Matas

"Matas er stolte af, at vi bidrager til at øge trygheden og ikke mindst overlevelseschancerne ved hjertestop ved at gøre de livsvigtige hjertestartere tilgængelige flere steder rundt i landet. Matas har et stort fokus på at fremme velvære, og det gør vi blandt andet ved at påtage os et ansvar for at sikre sundhed for danskerne gennem hele livet. Sundhed har mange facetter og spænder fra kosttilskud til hjertestartere. Samtidig er hjertestarterprojektet et fantastisk eksempel på den synergi, der kan skabes, når virksomheder og interesseorganisationer samarbejder tæt," forklarer Elisabeth Toftmann Klintholm, der blandt andet er ansvarlig for Corporate Affairs i Matas A/S.

De første hjertestartere er netop sat op, og resten forventes opsat i løbet af efteråret. Hjertestarterne er det seneste resultat af et mangeårigt samarbejde mellem Hjerteforeningen og Matas: Siden 2007 har Matas doneret i alt 21,7 millioner kroner til Hjerteforeningen. Størstedelen af midlerne er gået til forskning i kvinders hjerte-kar-sygdomme.

Tre gange så mange overlever hjertestop

Hvert år rammes cirka 4.000 danskere af hjertestop, hvoraf mere end 3.400 dør. Chancen for at overleve afhænger i høj grad af, om et menneske i nærheden griber ind. De første minutter efter et hjertestop er altafgørende, og chancen for at overleve daler med 10 procent for hvert minut, der går uden genoplivning. En hjertestarter er et effektivt redskab til at kickstarte hjertet, men allerede ti minutter efter hjertet er stoppet, har indsatsen ikke længere effekt. Nærhed er derfor essentiel.

"Vi er meget glade for, at vores lange og gode samarbejde med Matas nu resulterer i, at der bliver sat hjertestartere op på en række butikker rundt omkring i landet på steder, hvor der ikke er en hjertestarter i nærheden. Jeg er begejstret over, at danskerne nu får flere hjertestartere til rådighed og dermed er bedre rustet til at redde liv. For vi ved, at hvert minut tæller ved hjertestop," siger Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen.

På hjertestarter.dk findes et kort over alle 18.533 hjertestartere i hele landet, hvoraf cirka halvdelen er døgntilgængelige. Der findes også en app, der hurtigt viser vej til den nærmeste hjertestarter.

mik.

Publiceret 23 October 2018 07:30