13 årige Ana fra Iran er i gang med at sætte musik til sit digt. Hun og unge fra Røde Kors' Asylcenter i Sandholm og fra udrejsecenter Sjælsmark og hjemrejsecenter Avnstrup har gennem de seneste seks uger deltaget i en medieworkshop med professionelle instruktører fra Turning Tables. Pressefoto

13 årige Ana fra Iran er i gang med at sætte musik til sit digt. Hun og unge fra Røde Kors' Asylcenter i Sandholm og fra udrejsecenter Sjælsmark og hjemrejsecenter Avnstrup har gennem de seneste seks uger deltaget i en medieworkshop med professionelle instruktører fra Turning Tables. Pressefoto

Stemmer fra et asylcenter

Røde Kors Skole inviterer til fernisering 28. november

asylcenter Hvordan er det at være ung i et dansk asylcenter i 2018? Det kan man blive klogere på, hvis man lytter til de unge selv. Og dét er der mulighed for på Center Sandholm 28. november, for her inviterer unge fra Røde Kors Skole til fernisering på udstillingen: 'Ung 2018 – stemmer fra asylcentret'.

På udstillingen fortæller de unge i ord, billeder, film og musik deres personlige historier fra hverdagen i det danske asylsystem.

Udstillingen er kulminationen på et seks ugers forløb, hvor instruktører fra organisationen Turning Tables Danmark og lærerne fra Røde Kors Skole har arbejdet med unge om at skabe film, fotos og musik - på de unges egne præmisser, oplyses det i en pressemeddelelse.

"Fantastisk at se de unge vokse"

"Det har været fantastisk at se de unge vokse gennem projektet, samtidig med at klasselokalet har genlydt af latter. Film, foto og musik rammer lige i hjertet af teenagerkulturen. Det gælder også for unge, der lige er kommet til Danmark for at søge beskyttelse og for unge, har været i asylsystemet i årevis og som taler flydende dansk. De har alle været meget engagerede i projektet, og de har modigt delt deres drømme og forhåbninger for fremtiden," siger Lisbeth Eckhardt-Hansen, projektleder for Røde Kors Asyl i Nordsjælland.

Alex Ferlini, musikinstruktør og daglig leder af Turning Tables Danmark, supplerer:

"Det har været en stor oplevelse at se de her unge mennesker udfolde sig - både på et menneskeligt og kunstnerisk højt niveau. Jeg mener simpelthen, at Danmark har brug for at høre de her personlige historier. Ikke mindst i en tid, hvor vi i den offentlige debat har det med at fokusere på tal, procenter og statistikker. Der gemmer sig nogle utroligt inspirerende og rørende historier bag tallene, og derfor er det her projekt med Røde Kors så vigtigt - ikke bare for de unge, men for os alle."

Mød de unge

Ved ferniseringen kan man møde de unge og ikke mindst se, høre og opleve de værker, de har skabt.

'Kom bag om mediedebatten om flygtningestrømmene og hør de unges historier om venskab og drømmen om at blive politibetjent. Se filmen om den unge magiker og tryllekunster og musikvideoen 'Just do your best' og alle de andre værker, som er undervejs. Få indblik i hvor forskellige vilkår verdens unge har – og hvor meget de trods alt har til fælles,' lyder opfordringen.

Elever fra Nordsjællands Efterskole deltager også i ferniseringen. De har nemlig været på Center Sandholm hver onsdag og fotograferet og filmet sammen med de unge asylansøgere. Til ferniseringen kan man høre om de unges oplevelser af mødet med hinanden.

Dørene åbner klokken 10.00 28. november, og programmet byder på fotoudstilling, musik fra alverdens lande og morgenmad, velkomsttale og derefter film og musik præsenteret af de unge selv.

Udstillingen kan efterfølgende opleves i Røde Kors' Frivillighus på Blegdamsvej 27, København Ø, frem til 21. december.

Det er gratis at deltage, men der er begrænset plads. Tilmelding til projektmedarbejder Lisbeth Eckhardt-Hansen, leha@redcross.dk

mik.

Om projektet

    Røde Kors Asyl og organisationen Turning Tables står bag projektet, der har til formål at give stemme og styrke til de unge asylansøgere gennem musik, film og foto.

    Seks ugers workshop med professionelle instruktører fra Turning Tables har givet de unge et stærkere ståsted og nye faglige kompetencer. I samarbejde med Røde Kors skole fik børnene lært at arbejde med musik og lyd, foto og film og ikke mindst fortællekunst. Værkerne blev skabt i Turning Tables eget studie, som de havde medbragt i en container, der var stillet op på centret.

    Projektet er støttet af Udlændingestyrelsens pulje til styrket pædagogisk udvikling af børn og unge i asylsystemet.

Kilde: Røde Kors

Publiceret 27 November 2018 08:35