Jublen brød ud i 8.a, da klassen havde fået at vide, at sejren i avis-konkurrencen var i hus. Privatfoto

Jublen brød ud i 8.a, da klassen havde fået at vide, at sejren i avis-konkurrencen var i hus. Privatfoto

8.a vandt i avis-dyst: Et skridt nærmere titlen som Danmarks bedste

Klassen fra Lillevang Skole blev i den grad overrasket 27. november

Af
Michael Braunstein

konkurrence 27. november fik 8.a på Lillevang Skole, afdeling Lillerød, en besked, som først udløste total stilhed. Så fulgte overraskelse - og til sidst glæde og jubel.

Beskeden blev afleveret af to journalister og en fotograf fra Berlingske, og den gik ud på, at 8.a er gået videre i konkurrencen om at blive Danmarks bedste skoleklasse til at lave avis.

Penge til klassekassen på højkant

8.a har deltaget i Avisen i Undervisningens konkurrence 'Nyhedsugen 2018'. Nyhedsugen er dagbladenes fælles tilbud til alle landets 6.-10. klasser, hvor klasserne kan deltage i konkurrencen om at blive 'Danmarksmestre' i at lave en trykt avis eller en webavis. Det foregår i de to alderskategorier 6.-7. klasse og 8.-10. klasse.

Konkurrencen foregår ved, at klasserne tilmelder sig hos et af de 28 nyhedsmedier, som deltager. Ud fra årets tema, 'Drømme', skal klasserne så lave redaktion og producere en avis eller webavis, som bliver bedømt af en dommerkomité på det pågældende medie.

I kategorierne 6.-7. klasse og 8.-10. klasse kårer og præmierer mediet deres 'lokale' vindere. De lokale vindere går videre til bedømmelse på landsplan og deltager i konkurrencen om fem gange 10.000 kr. til klassekassen.

'Professionel og flot'

8.a på Lillevang Skole har sammen med 30 andre klasser deltaget hos Berlingske i kategorien 'Trykt avis for 8.-10. klasse'. Og 27. november blev det altså klart, at klassen havde vundet sin kategori og dermed er gået videre.

8.a deltog i konkurrencen med avisen 'PASSIO'. Privatfoto

8.a deltog i konkurrencen med avisen 'PASSIO'. Privatfoto

8.a' avis hedder 'PASSIO', og repræsentanterne for Berlingske begrundede klassens sejr med, at 'PASSIO' efter deres mening er meget professionel og flot i layoutet.

"Derudover var de imponerede af kildematerialet, der dækker over både ekspert-, erfarings- og partskilder og spænder lige fra Özlem Cekic til Naser Khader til Svend Lings og Lotus Turèll. Journalisterne roste ydermere klassen for genremangfoldigheden i avisen og den måde, som klassen har tolket overemnet 'Drømme' på med både samfundsaktuelle emner og klassens mere unikke historier," siger Emma Sofie Wilms Foss, dansk- og klasselærer for 8.a.

"Jeg er sindssygt stolt"

Emma Sofie Wilms Foss fortæller, at der er lagt mange timer og kræfter i 'PASSIO'.

"Avisen har været et klasseprojekt, hvor klassen har været inddelt i forskellige redaktionelle roller såsom chefredaktør, redaktionssekretærer, journalister, fotojournalister og layoutere. Hele forløbet startede med, at vi brainstormede på temaet 'Drømme', og herefter valgte eleverne sig ind på de historier, som de hver især fandt spændende," siger hun og fortsætter:

"Kildekontakten begyndte, og eleverne gik ufortrødent til opgaven. Eleverne har været ude og lave interviews, layoutet avisen fra bunden, skrevet artikler i diverse avisgenrer, læst korrektur og rettet til igen og igen."

"Jeg er sindssygt stolt af min klasse, og det er imponerende, som alle har budt ind og ydet deres allerbedste. Denne avis er kommet så flot i mål, fordi klassen har løftet i flok, og det har været helt fantastisk for mig at stå på sidelinjen og opleve deres sammenhold, engagement, kampgejst og begejstring. Vi er vildt stolte af sejren, og nu håber og tror vi selvfølgelig på, at vi kan gå hele vejen," siger Emma Sofie Wilms Foss.

To journalister og en fotograf fra Berlingske overraskede 8.a på Lillevang Skole. Privatfoto

To journalister og en fotograf fra Berlingske overraskede 8.a på Lillevang Skole. Privatfoto

Publiceret 29 November 2018 11:07