Keramik kostede ikke ret meget og var en udpræget hverdagsting tilbage i tiden. Disse uglekander blev en signatur-ting fra Lillerød Lervarefabrik. Foto: Per-Olof Johansson.

Keramik kostede ikke ret meget og var en udpræget hverdagsting tilbage i tiden. Disse uglekander blev en signatur-ting fra Lillerød Lervarefabrik. Foto: Per-Olof Johansson.

Barselspotter og Uglekander

Der er blevet produceret tusindvis af keramik-ting i Allerød. Ikke mindst på Lillerød Lervarefabrik, som var aktiv fra 1870'erne til 2006. Ny bog fortæller historien

Af
Anne Lønstrup

Keramikbog Knaldgule, grønne og blå glasurer, ranker af efeu, blå striber på hvid bund, navnekrus, barselspotter, uglekander og rustikke brune thepotter.

Lokalhistorisk Arkiv på Kirkehavegård har en fin, lille samling af keramik fra Lillerød Lervarefabrik.

Nu udgiver en redaktionsgruppe bestående af arkivleder Birthe Skovholm, Marianne Petersen, Per-Olof Johansson og Ole Høegh Post fra Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune også en bog om lervarefabrikkens virke. Bogen er spækket med fotos af de smukke keramik-ting, der blev produceret af de dygtige pottemagere gennem næsten 140 år, og den formidler et unikt stykke Allerød-historie.

Hverdagsting og kunst

Den begynder tilbage i 1870’erne, men da produkterne ikke blev mærket med det kendte ’Lillerød’ stempel før i 1955, er den tidlige historie mindre kendt. Ejner Petersen og hans kone Tut overtog i 1955, efter at den gamle fabrik var nedbrændt i 1953, og i deres tid blev produkterne mærket med ordet 'LILLERØD'.

Bogen er rigt illustreret med eksempler på lertøj, der kom ud af fabrikken på Tokkekøbvej 24. Mange af tingene vil virke bekendte, for lertøjet blev solgt over hele Danmark, og den dag i dag møder man ofte Lillerød-keramikken på loppemarkeder rundt omkring. I begyndelsen lastede pottemagerne deres varer på en vogn, hvorfra de blev solgt. Senere leverede Lillerød Lervarefabrik sine produkter til videresalg i butikker over hele landet, sågar eksporterede man til lande som Sverige, Norge, Tyskland, Canada og Australien.

Udover lertøj til hverdagsbrug drejede og brændte pottemagerne i Lillerød også for kunstnere som Jais Nielsen og Karl Schrøder.

Indtil 1960 blev alle ting hånddrejet, herefter blev flere ting inddrejet i forme, hvorved produktionen blev væsentligt større.

Selv om andre materialer – såsom plastic – med tiden overhalede lertøj indenom, forblev interessen for keramik stor. I 1960-70erne ville mange unge gerne være keramikere, og folk ville gerne drikke deres the af en kop fra Lillerød. Helt frem til december 1995, hvor Ejner og Tut Petersen lukkede og holdt afskedsudstilling på Lillerød Lervarefabrik, var der stor interesse for ’Lillerød’-lertøjet. I 2006 holdt de den allersidste udstilling, og fabriksbygningen blev nedrevet i 2007.

Bogen om Lillerød Lervarefabrik udkommer torsdag i denne uge og kan købes på Lokalhistorisk Arkiv eller hos boghandleren. Den er i samme format om bøgerne ’Allerødbilleder’, der tidligere er udgivet af arkivet.

Kendt fra lærerværelser over hele landet er disse navnekrus, som blev fremstillet i meget stort tal på fabrikken i Lillerød.

Kendt fra lærerværelser over hele landet er disse navnekrus, som blev fremstillet i meget stort tal på fabrikken i Lillerød.

Publiceret 11 December 2018 05:30