En ny dirigent kan være med til at skabe ny dynamik i et kor, mener Lillerødkorets dirigent Klaus Munk-Nielsen, der sammenligner det med at få en ny dansepartner. Pressefoto.

En ny dirigent kan være med til at skabe ny dynamik i et kor, mener Lillerødkorets dirigent Klaus Munk-Nielsen, der sammenligner det med at få en ny dansepartner. Pressefoto.

Ny mand i spidsen for Lillerødkoret

Lillerødkorets nye dirigent, Klaus Munk-Nielsen, er en erfaren musiker, som elsker den begejstring og glæde, der strømmer imod ham fra et amatørkor

Af
Anne Lønstrup

ny dirigent ”Ikke to kor er ens. Ligesom når du går ind i en skoleklasse og fornemmer en særlig kultur og stemning, så mærker du også forskel på kor. Jeg har kendt Lillerødkoret i et halvt års tid nu, men det tager et stykke tid, før man virkelig trænger ind. Dog kan jeg sige, at det er et virkelig godt amatørkor,” siger Lillerødkorets nye dirigent, Klaus Munk-Nielsen.

Han er selv professionel musiker, uddannet bl.a. i kor- og ensembleledelse, og han hæfter sig ved den store glæde, som ofte lever i et amatørkor.

”En amatør betyder et menneske med lidenskabelig eller kærlighedsfuld tilgang til et område i livet. Det er vidunderligt at mærke den glæde, der er til stede i Lillerødkoret. Her er alle slags mennesker fra professorer til vejarbejdere, og i fællesskab synger man og udtrykker følelser fra glæde til sorg. Jeg har arbejdet i 28 år som dirigent for amatørkor, og det er et arbejde, som altid har glædet også mig,” siger Klaus Munk-Nielsen.

Fornemmelse for koret

Han opfatter rollen som dirigent som en samlende kraft, der foruden sin professionelle ballast skal have en god portion psykologisk indsigt.

”Som dirigent forsøger man at få en fornemmelse for koret og bruge den aktivt. Hvad ligger godt for koret? Hvor krævende ting, kan de synge? Det skal være udfordrende uden at blive for svært. Jeg kan godt lide den der heksekedel af ting og sager, som dirigenten skal vide noget om. Du får så meget igen. Når du kaster noget ud, får du 55 svar tilbage,” siger Klaus Munk-Nielsen.

Koret har netop holdt julekoncert i Engholmkirken, som et af årets højdepunkter.

”Vi havde et rigtig sjovt forløb op til julekoncerten. Som regel lægger jeg et grundlag rigtig grundigt for så at accelerere det lidt mere til sidst. I slutfasen var der en koncentreret stemning lige som op til en eksamen, og til koncerten mærkede jeg en rigtig god energi,” siger han.

Lillerødkoret mødes en gang ugentligt på Blovstrød Skole. Det har eksisteret i godt 50 år, og Klaus Munk-Nielsen er kun den femte dirigent.

    Klaus Munk-Nielsen er uddannet i kor- og ensembleledelse på Musikvidenskabeligt Institut, som cellist ved Yale University og som organist ved Sjællands Kirkemusikskole.

    Han dirigerer værker for både orkester og kor, bl.a. Søborg motetkor og Cæciliekoret.

    Han har undervist på Niels Steensens Gymnasium, er kammermusiker og optræder jævnligt som cellist f.eks. i Trio Convivio.

Publiceret 12 December 2018 05:30