Sundhedsplejen i Allerød Kommune har succes med fædregrupper. Foto: Allerød Kommune

Sundhedsplejen i Allerød Kommune har succes med fædregrupper. Foto: Allerød Kommune

Allerød har succes med barselsgrupper for fædre

Pilotprojekt har ført til oprettelse af flere nye fædregrupper

fædregrupper Sundhedsplejen i Allerød Kommune oplever, at et stigende antal fædre tager barsel i en længere periode. Det har skabt et behov for fællesskab med andre fædre i barselsperioden, og sundhedsplejen besluttede derfor i starten af 2018 at oprette en fædregruppe.

Fædregruppen var i første omgang et tilbud til en gruppe på syv fædre fordelt over hele kommunen. Idéen var tænkt som et pilotprojekt - og viste sig at være en stor succes, konstaterer Allerød Kommune.

"Rart og dejligt"

Andreas Hesel, som har været med fra starten, siger i en pressemeddelelse:

"Det har virkelig været rart og dejligt at have en fast ting at se frem til hver uge. Noget der var planlagt som indhold til en dag, men hvor det stadig var simpelt nok til, at det ikke krævede særlig meget planlægning," siger Andreas Hesel og fortsætter:

"Jeg synes, det er nogle gode fædre, der er med i gruppen, og alle er friske på at tage deres tjans. Fædregruppen er også en mulighed for at kunne snakke om ens egne udfordringer, selv om vi ikke brugte specielt meget tid på det. For det meste er det bare god stemning og hygge."

Mulighed for 'alene-tid'

Efter det vellykkede pilotprojekt tilbyder sundhedsplejen nu alle kommunens fædre på barsel mulighed for at deltage i en fædregruppe.

Der er dog stadig ikke mange erfaringer at basere tilbuddet på, da det er et relativt nyt område, og der derfor ikke findes meget forskning eller eksisterende tilbud at få inspiration fra, påpeger kommunen.

Sundhedsplejen i Allerød mener blandt andet, at en fædregruppe kan give fædrene et socialt og støttende fællesskab, hvor de kan udvikle evner, færdigheder og selvtillid i far-rollen.

"Der er stor efterspørgsel på barselsgrupper for fædre, og det vil vi gerne imødekomme. Det er også en måde at anerkende fædre på lige fod med mødre som ligeværdige omsorgspersoner for barnet. Samtidig giver fædregrupper en mulighed for 'alene-tid' med andre fædre og børn i et socialt fællesskab," udtaler Louisa Kirstine Hyrdum fra sundhedsplejen i Allerød.

Vil du vide mere?

Endnu en fædregruppe blev etableret i september 2018, hvor 10 fædre er tilmeldt. Gruppen følges tæt og nye fædre kommer til, når andre fædre forlader gruppen igen efter endt barsel.

Hvis du selv er far på barsel og vil vide mere, kan du kontakte Louisa Kirstine Hyrdum på tlf.: 2049 9881 eller på mail: sundhedsplejen@alleroed.dk

mik.

Publiceret 10 January 2019 05:30