Erik Lund foran Allerød Rådhus - nu kan han fejre 25 års jubilæum som byrådsmedlem. Foto: Michael Braunstein

Erik Lund foran Allerød Rådhus - nu kan han fejre 25 års jubilæum som byrådsmedlem. Foto: Michael Braunstein

Erik Lund ved sit 25 års jubilæum: Ingen planer om at stoppe

’Sportens mand’ lød det slogan, som Erik Lund gik til valg og kom ind i Allerød Byråd på. 18. januar fejrer han 25 års jubilæum som byrådsmedlem

Af
Anne Lønstrup

erfaren Når Erik Lund ser tilbage på sin entré i lokalpolitik for 25 år siden, husker han især, at han tænkte: ”Nu skal jeg have en masse indflydelse.”

Han kom fra sportens verden og havde netop været til OL i Barcelona som landstræner for handicaplandsholdet i bordtennis.

”Nu ville jeg gerne fortsætte med at gøre noget aktivt for idrætten. Jeg meldte mig ind hos de Konservative i januar 1993, og Eva Nejstgaard spurgte, om jeg ville stille op til byrådet året efter. Jeg svarede ja,” siger Erik Lund.

Allerød Nyt har fanget ham, mens han er ved at parkere sin bil ved Christiansborg, hvor han arbejder som stedfortræder for det konservative folketingsmedlem, Mette Abildgaard, som er på barsel. Hele fire ordførerskaber tager Erik Lund sig af for de Konservative, mens han vikarierer i landspolitikken, og det er superspændende, siger han.

Venner i politik

Men tilbage til Allerød anno 1994: Indflydelsen i byrådet måtte nyvalgte Erik Lund kæmpe sig til.

”Jeg var vant til, at når jeg gik ind i noget, så blev det gennemført. Men i byrådet fik jeg lært, at man må skaffe sig venner for at få indflydelse. I et byråd skal man kunne tælle til 11 for at få tingene igennem,” siger han.

Kurt Hansen fra SF blev en af Erik Lunds nære allierede.

”Kurt Hansen og jeg spillede fodbold sammen. Han sad som SFs viceborgmester i en lang periode og havde også viet min kone og jeg i 1990 i haven. Selv om han ikke var konservativ, blev han et af mine store forbilleder. Han udstrålede ærlighed og ordholdenhed, og den type har jeg prøvet at efterleve i alle mine år i politik,” siger Erik Lund, der også fremhæver et andet stort forbillede: Per Stig Møller.

Resultatlisten

I tilbageblik er Erik Lund stolt af de projekter, han som menigt byrådsmedlem har været med til at få gennemført på idræts- og kulturområdet.

”Det nye stadion, den ekstra Lillerødhal, Lynge Hal 2 og Ny Scandinavian Golf er gode eksempler. Det samme er musikskolens udbygning, det nye bibliotek og pensionisthuset. Jeg er også stolt af, at de tiltag, som blev realiseret i min borgmestertid, blev gennemført i stor enighed blandt alle byrådets partier. De fem budgetforlig, som jeg stod i spidsen for, blev gennemført med brede flertal og ofte i fuld enighed,” siger Erik Lund.

At det lykkedes at vende Allerøds økonomi, så skatten kunne sænkes med et procentpoint, og at Allerød i hans borgmestertid – i 2011 - blev kåret til ”Danmarks bedste kommune at bo i” står også højt på listen over resultater.

Tager gerne en periode til

Erik Lund er 70 år og har med 25 års anciennitet som byrådsmedlem taget sin tørn. Men det betyder ikke, at han pønser på en tilbagetrækning.

”Nej, det skal man aldrig have tanker om. Man slutter den dag, man synes, at nu er man brændt ud – og det er jeg langt fra - eller den dag, vælgerne ikke vil pege på én.”

Erik Lund tæller dog stadig på knapper med hensyn til, om han vil stille op til det snarlige folketingsvalg.

Fredag den 18. januar kl. 12-14 på Allerød Rådhus holdes reception for kolleger, venner og samarbejdspartnere for at fejre Erik Lunds 25 års jubilæum som medlem af Allerød Byråd.

Publiceret 12 January 2019 06:00