'Spændende blomstervine med smagen af Danmark' – sådan brander Copenhagen Winery sig selv. Her ses Søren Damgaard i sin æblelund på gården i Lynge.

'Spændende blomstervine med smagen af Danmark' – sådan brander Copenhagen Winery sig selv. Her ses Søren Damgaard i sin æblelund på gården i Lynge.

De laver blomstervin i den gamle svinestald

To dygtige kokke har slået sig på brygning af vin, cider, gin og andre liflige drikke. De har indrettet sig i den enes fars gamle svinestald i Lynge

Af
Anne Lønstrup

Vinbrygning I en tidligere svinestald i Lynge ligger et moderne winery, hvor der bliver produceret mousserende vin, gin, cider og dessertvin.

Der er hundekoldt, og fra loftet blinker lysstofrørene. Men selv om omgivelserne ikke virker decideret hyggelige, har indehaverne af Copenhagen Winery store planer om, at det også skal blive en butik, hvor kunderne kan komme til vinsmagning og få serveret lette anretninger, der passer til.

”Blomstervin er en niche, som vækker stor interesse. Vi er stadig meget små, men vi tror på det, for blomstervin er tæske-unikt også i andre lande,” siger Søren Damgaard, der ligesom sin makker Morten Haukaas er uddannet kok. Tilsammen har de mange års erfaring som kokke fra bl.a. Søllerød Kro og udenlandske Michelin-restauranter.

Som vinmagere er de forholdsvis nye på banen. Efter en stille start hjemme i Sørens have, hvor høsten fra et enkelt æbletræ blev til ti flasker vin, er vinproduktionen stille og roligt vokset til en størrelse, hvor forretningen sælger til vinhandlere, cafeer og restauranter - 20 steder i alt.

I 2016 begyndte de for alvor at satse på vinfremstilling, og indenfor de sidste par måneder har de begge opsagt deres faste job, så de kan lægge alle kræfter i Copenhagen Winery.

Leger med råvarerne

Forretningen bor på den gård i Lynge, hvor Søren Damgaard er vokset op. Hans bror har overtaget, da forældrene gik på pension, og Copenhagen Winery holder til i den gamle svinestald. De har også overtaget en luns af jorden – nu plantet til med æbletræer og snart gerne slåen.

I produktionslokalerne ligger vine til lagring i store kar og hylderne bugner med flasker med spændende indhold. I åbne kasser ses forskellige råvarer f.eks. de sjældne vilde æbler, som en frøavler i nærheden, Niels Dyrelund, har leveret.

Søren Damgaard med et udvalg af Copenhagen Winery's vine, som Anders Morgenthaler har tegnet etiketter til. Foto: Anne Lønstrup

Søren Damgaard med et udvalg af Copenhagen Winery's vine, som Anders Morgenthaler har tegnet etiketter til. Foto: Anne Lønstrup

”Det er de ældste æbler i Danmark. De voksede isoleret ude på Knudshoved Odde og blev ikke krydsbefrugtet med søde, importerede æbler, da de kom til Danmark. Derfor er de voldsomt sure og fulde af aroma - prøv at smage,” siger Søren Damgaard og rækker et af de små bitre æbler frem.

Ingen vine baseret på druer

I Copenhagen Winery leger de gerne med råvarer og opskrifter. I plastikbeholdere med låg er forskellige forsøg i gang med smagsgivere som mjødurt (fra Esrum Kloster), lavendel, kamille, mælkebøtte og malurt.

”Malurt smager faktisk forfærdeligt,” indskyder Søren Damgaard, der ellers ikke er bange for fremmedartede smage. Han har f.eks. også en ukrudtssodavand baseret på skvalderkål og sødskærm på hylderne. Personligt er han begejstret for bitterhed, og der bliver for øjeblikket eksperimenteret med en gin på slåen og sort kardemomme, men folk med en mere sød smag går heller ikke forgæves til Copenhagen Winery, der bl.a. laver cider og mousserende vin.

Julegaven fra frøavler Niels Dyrelund fra Lynge var et læs koreagrankogler, som nu er lagt i lage og giver en brandylignende drik med smag af gran og harpiks.

Julegaven fra frøavler Niels Dyrelund fra Lynge var et læs koreagrankogler, som nu er lagt i lage og giver en brandylignende drik med smag af gran og harpiks.

Der er også en dessertvin, ’Mr. Pink’, baseret på hindbær, brombær og æble på hylderne. Til gengæld brygger de to kokke ikke vin på druer. Det lader de andre om.

Søger kapital

Det nyeste skud på opfinderstammen er blomstervin baseret på syren og hvidtjørn.

”Den har helt vildt meget aroma, men også en vis bitterhed. Den stritter,” som Søren Damgaard formulerer det. Vinen er tænkt som en let sommerdrik på terrassen som alternativ til rosé eller Aperol.

Sidste års produktion på ca. 1.000 flasker blev revet væk og en ny produktion er sat i gang. Men der er et lille problem:

”Vi producerer i år 4.000-5.000 flasker blomstervin. Alle vores penge står i tanke med vin. Vi vil gerne lave mere, men de fleste vine ligger et par år, før de er klar til at blive solgt og drukket. Derfor har vi startet en coop-crowdfunding, hvor folk kan købe blomstervin, dessertvin eller mousserende vin til nedsat pris ved at lægge pengene nu, så vi kan få sat endnu mere vin i produktion,” siger Søren Damgaard.

En champagnelignende vin, der kommer i sød, mellem og tør udgave, ligger her parat i kassevis.

En champagnelignende vin, der kommer i sød, mellem og tør udgave, ligger her parat i kassevis.

”Vi tjener ikke penge på blomstervinen endnu, men vi tror på det. Vi kender ikke andre, der brygger vin på hvidtjørn og syren, og vi kan mærke, at folk er klar til at stige på,” siger han.

Siden han og Morten Haukaas i 2016 tog springet fra hobbyavlere til erhvervsavlere, er det gået stærkt.

”Vi tilstræber at brygge frugt- og blomstervin af højeste kvalitet. Sidste år blev vi hædret, da to af vores frugtvine lå i top tre til Dansk Vinskue, og vi producerer nu ca. 12.000 liter mousserende frugtvin af økologisk frugt og blomster fra omkringliggende gårde.”

Copenhagen Winery kan findes og støttes på: crowdfunding.coop.dk

Publiceret 02 February 2019 06:00