Veninder og indsamlings-veteraner: Rikke Jørgensen og Tatjana Dyrkilde har samlet ind for Kræftens Bekæmpelse i Allerød i 20 år. Nu overtager de ansvaret for indsamlingen. Anne Lønstrup

Veninder og indsamlings-veteraner: Rikke Jørgensen og Tatjana Dyrkilde har samlet ind for Kræftens Bekæmpelse i Allerød i 20 år. Nu overtager de ansvaret for indsamlingen. Anne Lønstrup

To veninder samler penge ind for at overvinde kræft

Årets store indsamling til Kræftens Bekæmpelse i Allerød har fået nye tovholdere. Rikke Jørgensen og Tatjana Dyrkilde, som er barndomsvenner fra Lynge, overtager ansvaret

Af
Anne Lønstrup

samarbejde På nær de ganske få år, hvor de hver især har opholdt sig i udlandet, har 30-årige Rikke Jørgensen og 29-årige Tatjana Dyrkilde samlet ind for Kræftens Bekæmpelse hvert forår, siden de var børn.

De var naboer i Lynge og gik i samme klasse på Lynge Skole. I modsætning til i dag behøvede børn ikke at samle ind i selskab med en myndig person, så Rikke og Tatjana tog hinanden i hånden og fik en rute i deres eget kvarter, hvor de gik rundt og opfordrede naboerne til at give en skilling til forskning i kræft. Det blev til en tradition. En tradition så stærk, at den ifølge de to unge kvinder rangerer på højde med juleaften.

”Vi får altid en fest ud af indsamlingsdagen. Hvert eneste år har vi spist kinesisk frokost, når indsamlingen var slut, og så har vi taget hjem for at spille brætspil, se film, snakke og hygge os. Vi har holdt fast i at gøre det, og vi havde ikke haft det venskab, vi har i dag, hvis vi ikke havde været indsamlere gennem alle de år,” fortæller Rikke Jørgensen.

Så kiggede vi på hinanden

Kræftens Bekæmpelses landsindsamling, hvor frivillige over hele landet stemmer dørklokken til fordel for forskning i kræftsygdomme, har altid fundet sted i foråret. I år er det 7. april, og det er blevet muligt at bruge præstegårdene/sognegårdene i Lynge og Lillerød i forbindelse med indsamlingen.

Allerede sidste år annoncerede Helle Andersen, som gennem 22 år havde været ansvarlig for indsamlingen i Allerød, at hun gerne ville afløses.

”Helle Andersen fik sagt noget om, at der måske ikke var nogen, der ville tage opgaven på sig efter hende. Så kiggede vi på hinanden. Det kunne vi ikke holde ud, og der bestemte vi os for, at det skulle vi nok klare,” siger Tatjana Dyrkilde og kigger på sin faste makker, Rikke Jørgensen.

Nu er det dem, der har ansvaret for, at der bliver hentet materiale hjem til brug for de frivillige indsamlere i Allerød. Der bliver samlet ind på 105 ruter i Lillerød, Blovstrød og i Lynge, og alle indsamlere forsynes med indsamlingsbøsser, net, foldere om Kræftens Bekæmpelse og girokort.

Rikke og Tatjana, der arbejder som henholdsvis bager og kontorassistent, har været på kursus i Kræftens Bekæmpelse i, hvordan man organiserer en så stor begivenhed.

Erfaring med kræft

Under snakken med de to kvinder forstår man, at Kræftens Bekæmpelse har fået to sikre støtter i de erfarne indsamlere.

Begge har også erfaring med kræft i nærmeste familie, og helt tilbage i begyndelsen af deres tid som indsamlere var der en fra Lynge Skole, der havde mistet sin mor til kræft. Året efter dukkede hele pigens klasse op som indsamlere. Det gjorde indtryk.

”Men det er også sjovt og hyggeligt at samle ind. Vi får talt rigtig meget i løbet af de fire timer, og det er altid sjovt at møde en masse børn og unge, som glæder sig over at kunne putte en mønt i indsamlingsbøssen. Alle bidrag tæller, man skal ikke blive flov over, at man kun har nogle små mønter. Hver eneste krone tæller,” siger Tatjana Dyrkilde.

Sætter sig selv til side

Hun og Rikke Jørgensen opfordrer unge til at blive indsamlere.

”Det er en fed tradition, man får snakket, får god motion, og det eneste, man skal præstere, er at smile, siger Rikke Jørgensen, som selv bor i Lynge, mens Tatjana Dyrkilde bor i Lillerød.

”Ja, det kan selvfølgelig godt være surt at skulle op en søndag morgen, jeg har selv prøvet at have svært ved at overskue at stå op, fordi jeg havde tømmermænd. Men det er en dag, man ikke vil undvære. Når man er færdig med sin rute, kan man klappe sig selv på skulderen for at have gjort noget godt,” siger Tatjana Dyrkilde.

Rikke Jørgensen får det sidste ord:

”Vi håber, at vi kan inspirere andre unge til at samle ind. Det er en dag, hvor du sætter dig selv til side, og hvor du kan gå hjem med en følelse af, at du har fået noget godt ud af din dag.”

Publiceret 17 February 2019 06:00