"Det skal blive bedre," siger Miki Dam Larsen, formand for Teknik-, Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget, om sagsbehandlingstiden for en byggetilladelse i Allerød Kommune.

Udvalgsformand: "Lang ventetid på byggesager er ikke godt nok"

"Vi skal have nedbragt sagsbehandlingstiden på byggesager i Allerød," siger Miki Dam Larsen, formand for Teknik-, Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget

Af
Anne Mette Ahlgreen

Byggesager I Allerød tager det i gennemsnit 93 dage og i Fredensborg og Furesø 75 dage for kommunen at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i Halsnæs tager 29 dage at få grønt lys til at stikke spaden i jorden, viser en ny opgørelse. Papirarbejdet bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri Nordsjælland.

Hvis du vil bygge et parcelhus eller en ny kontorbygning i Allerød eller Fredensborg, så tager det i gennemsnit henholdsvis 93 og 75 dage, inden kommunen har sagsbehandlet byggetilladelsen, og håndværkeren kan komme i gang med at støbe fundamentet og lægge de første mursten. Hvis du derimod skal bygge i Halsnæs, så er papirarbejdet klaret på i gennemsnit 29 dage.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Opgørelsen omhandler både erhvervsbyggeri og boligbyggeri.

"Det er mig ubegribeligt, hvordan det i gennemsnit kan tage over tre måneder at få en byggetilladelse i Allerød og to og en halv måned i Furesø og Fredensborg. Uanset om det er en familie, der vil bygge et hus, eller en virksomhed som vil bygge en ny lagerhal eller et nyt kontordomicil, så bør kommunerne glæde sig over, at de vil investere i Nordsjælland og skynde sig at få byggetilladelsen klar," siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen.

"Dermed kan mangelfulde ansøgninger ikke være en undskyldning for en lang ventetid. Uanset om det er små eller store byggerier, der skal sagsbehandles, så bør den gennemsnitlige ventetid ikke være mere end 14 dage", siger Jørgen Simonsen.

Hele Nordsjælland har lange ventetider

Men ingen kommuner i Nordsjælland kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre. I Allerød er ventetiden 93 dage, i Fredensborg og Furesø 75 dage, i Rudersdal 68 dage, i Hillerød 52 dage, i Gribskov 50 dage, i Hørsholm 49 dage, i Helsingør, Frederikssund og Egedal 41 dage og i Halsnæs 29 dage.

"Der er ikke andet at gøre, end at kommunerne må trække i arbejdstøjet og få ekspederet byggetilladelserne i en fart. Ventetiden er steget i alle kommunerne på nær Helsingør, så det går jo den helt forkerte vej med servicen", siger Jørgen Simonsen.

"Det skal blive bedre"

Miki Dam Larsen, S, formand for Teknik-, Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget i Allerød Kommune, siger:

"Det skal blive bedre, og det er bekymrende, når vi kigger på, hvad ligger det i det her. I bygge- og miljøsager er der statistisk længere sagsbehandlingstid. Det skyldes blandt andet, at sagsbehandlerne har registreret sagerne som påbegyndt, inden de har fået alle akter i sagen. Det får vi rettet i løbet af 2019. Vi skal også have besat to nye ledige stillinger, som vi har slået op lige før påske, " siger Miki Dam Larsen.

"Samlet set er der for lange sagsbehandligstider, især i komplicerede sager som i erhvervsområdet Farremosen. Det er naturligt, når der er enkeltsager, der virkelige fylder. Der slår man ud på statistikken i en lille kommune, men vi skal op at ligge mindst midt i feltet i sammenligning med andre kommuner," mener Miki Dam Larsen og tilføjer, at når kommunen får oplysningerne for 2019 burde de være mere retvisende.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse for kommunerne i Nordsjælland var i 2017 på 37 dage. I 2018 er ventetiden steget til i gennemsnit 56 dage.

Publiceret 19 April 2019 05:30